Jump to content

Elfogadták a görög mentőcsomagot

2012. 02. 21. 00:00

Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő kedden bejelentett: mind az euróövezet, mind Görögország érdekeit biztosítja a görög államadósság elfogadott mréséklése és a 130 milliárd eurós újabb görög támogatási program.

Az eurózóna országainak pénzügyminiszteri tanácsát elnöklő politikus hangsúlyozta: a görög államadósságot a mostani kompromisszum alapján 2020-ra a GDP 120,5 százalékos szintjére szorítják vissza. Juncker szerint ennek eléréséért a tagállamok és a magánhitelezők is számottevő újabb erőfeszítéseket tettek.

A keddi megállapodás az Eurogroup elnöke szerint megerősített pozíciót biztosít Görögország számára az euróövezetben. Az új paktumról Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap úgy vélik, hogy az lehetőséget nyújt a görög takarékossági program pontos végrehajtására és a gyakorlati megvalósulás precíz ellenőrzésére is.

Amennyiben a legújabb megállapodás elmaradt volna, akkor Görögországnak már márciusban államcsőddel kellett volna szembenéznie – a következő hónapban újabb adósságrészlet törlesztése válik esedékessé. A Rehn és Lagarde által említett kontroll egyik eleme az , hogy egy megerősített EB-munkacsoport jelenlétét folyamatossá fogják tenni a mediterrán országban.

Juncker a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Görögország magánhitelezői a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát írják le. A mostani megállapodás értelmében - a görög terheket tovább könnyítendő - az új kötvények kamata 2014-ig csupán két százalék lesz, majd 2020-ig 3 százalék, és csak azt követően emelkedik 4,3 százalékra.