Jump to content

Hidvéghi: Magyarország érdekelt Európa megerősödésében

2012. 02. 21. 00:00

Hidvéghi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára kedden a Joint Venture Szövetség fővárosi konferenciáján kifejtette: Hazánk érdekelt Európa megerősödésében, ám az integráció során kialakuló döntéshozatalnak a nemzeti érdekeknek is szerepet kell kapniuk, figyelembe kell venni azokat.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány konzultációt kezdeményez a Magyarországon működő külföldi érdekeltségű cégekkel. Ennek célja az, hogy növeljék ezen vállalatok profitjából azt a részt, amelyet Magyarországon fektetnek be újra. Ezen kívül a kormány ösztönözné a magyar tulajdonú kis- és középvállalatok beszállítói tevékenységét, a nagy cégek szakképzési részvételét és a magyarországi kutatási-fejlesztési beruházásokat is – magyarázta Hidvéghi Balázs.

A politikus szót ejtett Magyarország tavalyi 7 milliárd eurós külkereskedelmi többlet0éről is – az ismertetett számok alapján az export mértéke 80 milliárd euró volt, amely mellé hozzávetőleg 73 millió eurós importvolumen társult 2011-ben. Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: hazánk nemcsak az Európai Unióban keres exportpiacokat, hanem erősítené például a feltörekvő ázsiai országokban tapasztalható magyar vállalati jelenlétet is.

Az NGM helyettes államtitkára szót ejtett a Magyarországra az utóbbi másfél évtizedben érkező működőtőke pozitív hatásairól is. „Az elmúlt 15 év során az átlagosan 2,5 százalékos GDP-bővülésből 0,7-0,9 százalék közvetlenül a működő tőke beáramlásának köszönhető” - magyarázta,