Jump to content

Kormánypárti módosítások az árfolyamgáthoz

2012. 02. 21. 00:00

Kedd délutánig több kormánypárti módosító indítványt nyújtottak új árfolyamgát alkalmazásáról szóló törvénymódosításhoz az Országházban – írja az MTI.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságát elnöklő Rogán Antal és Németh Zoltán fideszes országgyűlési képviselő az általuk benyújtott módosítás értelmében nem az ingatlanokra írnának elő 30 millió forintos értékhatárt, hanem a felvett hitelösszeget maximálnák a fenti értékben.

Módosító indítványt nyújtott be az árfolyamgát alkalmazásáról szóló törvénymódosításhoz Heintz Tamás fideszes honatya is, aki a tervezett 2,5 forintról 2 forintra csökkentené a japán jennél alkalmazott mértéket. Rogán Antal benyújtott egy újabb indítványt is, amely a közszolgák számára fenntartott egyösszegű, vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik. A módosító alapján ezt a támogatást előtörlesztésként számoltatnák el.

Rogán további javaslata az, hogy a devizahitelek kiváltására felvett forintkölcsönöket ki lehessen váltani lakás-előtakarékossági szerződés felhasználásával is. A gazdasági bizottság elnöke ezen kívül is nyújtott be módosító: egy javaslatában lehetőséget biztosítana arra, hogy a pénzügyi intézmények részt vehessenek a nehéz helyzetbe került lakáshitel-adósok ingatlanjainak értékesítésében.

A Rogán Antal a parlamentben a 30 milliós értékhatár átértelmezéséről szóló módosítója kapcsán elmondta: a 30 millió forintnál magasabb hitellel rendelkezők nyilvánvalóan egy, a megjelölt értékhatárnál magasabb értékű ingatlant is birtokolnak. Az ilyen helyzetben lévőknek Rogán szerint fennáll a lehetősége arra, hogy kisebb értékű lakásra cseréljék ingatlanuk, éljenek a kedvezményes résztörlesztés lehetőségével, amit egy könnyített fizetési konstrukció kihasználása követhet.