Jump to content

Andor: Újra kell gondolni Európa nyugdíjrendszerét

2012. 02. 22. 00:00

Andor László uniós biztos szerdán a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége által rendezett konferencián kijelentette: az európai pénzügyi válság, illetve a társadalmak elidősödése miatt az egész kontinensen szükséges a nyugdíjak szerepének átértékelése.

A biztos, aki szerint a megoldást kialakulásában alapvető jelentőségűnek tartja a szociális partnerek tevékenységét elmondta: „Egyszerre kell figyelembe venni a nyugdíjak hatását a munkaerő-kínálatra, a költségvetésre, valamint a szociális biztonságra”.

A politikus ismertette az Európai Bizottság nyugdíjrendszereket elemző fehér könyvét is, amelyben az elemzők megoldásokat kínálnak egyes nyugdíjpolitikát érintő problémák kezelésére. Andor László kiemelte a nyugdíjakra fordított állami kiadások mértéke, amely az EU-27 tagállamban a GDP 10 százalékát teszi ki, míg Magyarországon 9 százalékos szintről beszélhetünk. E számok a biztos szerint jól mutatják a probléma fontosságát.

Andor beszélt a felosztó-kirovó rendszereken egyre inkább erősödő nyomásról is – ez az elöregedés következménye, amelyet az uniós politikus szerint sem a járulékszintek emelése, sem a nyugdíjak csökkentése nem orvosolhat. Az EB fehér könyvében ugyanakkor olyan lépéseket is felvetettek, mint a nyugdíjjogosultság magasabb szolgálati időhöz kötése, a nyugdíjak szintjének a várható élettartamhoz, vagy a nyugdíjalap egyenlegéhez kötése. Ezek segítségével egyszerre biztosítható a rendszer fenntarthatósága, nem erodálják az uniós gazdaság versenyképességét, megőrzik a nyugdíjak értékét, és nem veszélyeztetik a költségvetési egyensúlyt sem – állítja Andor László.

Az EU-biztos leszögezte: a nyugdíjkorhatár emelése nem szükségszerűen jár együtt a fiatalabb korosztály munkalehetőségeinek csökkentésével. Az aktivitási ráta emelése ugyanakkor megköveteli korhatár előtti nyugdíjazás szigorítását, illetve a hosszabb munkaviszony támogatását is. Az Európai Bizottság egyúttal egyenlősítené a nők és a férfiak nyugdíjkorhatárát is. Ennek kapcsán Andor László úgy vélekedik, hogy a bérekben megjelenő nemek közti különbségek halmozottan jelennek meg a nyugdíjakban.