Jump to content

Az állami cégeknél 22 milliárdba kerül a bérkompenzáció

2012. 02. 22. 00:00

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerdán az MTI-vel közölte: a vállalat által kezelt, állami többségi tulajdonnal működő cégek esetében összesen 80 ezer munkavállaló esetében van szükség bérkompenzációba, amely az idei évben mintegy 22 milliárd forintot vesz igénybe.

Az érintett társaságok saját forrásokból fogják megoldani a bérek kompenzációját – amennyiben ennek kigazdálkodására nem képesek, ezt jelzik az MNV Zrt. felé – derül ki a vagyonkezelő közleményéből.

A bérkompenzációt előíró kormányrendeletet 2011 december 22-én hirdették ki – ebben rögzítik a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés 2012. évi elvárt mértékét, illetve az ennek keretében figyelembe vehető béren kívüli juttatások mértékét is. Az említett kormányrendelet állapítja meg az idei évben alkalmazott minimálbért és garantált bérminimumot is.

A kormányrendelet értelmében a minimálbér 2012. január elsejétől havi 93.000, a garantált bérminimum pedig havi 108.000 forintra nőtt. Január elsejével megszűnt ugyanakkor a munkavállalók adójóváírási lehetősége. Ezzel párhuzamosan egy százalékponttal emelkedett a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék is.

A két intézkedés együttes hatása miatt idén csak a bruttó bérek emelésével őrizhető meg a havi szinten 216.806 forint alatt keresők 2011. évi nettó nominális bére. A munkaadók, a versenyszféra előzetes megnyilvánulásaiban világossá tette: a bérkompenzáció végrehajtásánál a munkahelyek megtartását tekintik elsődleges szempontnak.