Jump to content

Hogyan válassz bankbetétet?

2012. 02. 22. 00:00

Ahogyan számos banki és pénzügyi befektetési lehetőség létezik ma a piacon, ugyanúgy a bankbetétek esetében is sok különböző ajánlat közül választhatunk. Az, hogy az egyes befektetők számára melyik a legideálisabb bankbetét, számos tényezőtől függ, minden típusú lekötésnek vannak előnyei és hátrányai. De hogy milyen típusú bankbetétekkel találkozhatunk a piacon, alábbi kis összeállításunkból kiderül.

A bankbetét lehet látra szóló, illetve lekötött. A látra szóló betét gyakorlatilag a folyószámlán, lekötés nélkül tartott pénz, és mivel bármikor rendelkezésünkre áll – akár bankautomatán keresztül is hozzájuthatunk – a kamata alacsonyabb. A látra szóló betétek kamatozása lehet sávos és lépcsős. Sávos kamatozás esetén az egyes kamatlábakat határsávokhoz igazítják, míg a lépcsős kamatozás esetében, ha a bankszámla egyenlege meghalad egy bizonyos összeghatárt, akkor a bankszámla teljes egyenlege után a magasabb kamat jár.

A látra szóló bankbetétnél magasabb kamatot kapunk, ha a pénzünket egy megadott időre lekötjük. Ehhez azonban vállalnunk kell, hogy bizonyos ideig nem nyúlunk az összeghez. Ha mégis fel kell törnünk a betétet még a futamidő lejárta előtt, akkor nem, vagy csak nagyon kevés kamatot kapunk. A bankbetétek széles palettáján megtaláljuk a sávos lekötött betétet is, amely biztosítja, hogy a betét lejárata előtti felbontás esetén is elfogadható kamatot kapjunk.
A bankok kínálatában forint és deviza betétek is szerepelnek, és léteznek eseti, illetve ismétlődő lekötések is.

A hosszabb futamidejű lekötésekért általában magasabb kamat jár, ezért ha megtehetjük, általában érdemesebb ezeket választani. Ráadásul így biztosak lehetünk abban, hogy a pénzünk hosszabb ideig biztosan kamatozik. A rövidebb futamidejű betétlekötések csak két-három hónapig nyújtanak magasabb kamatot, utána esetleg várnunk kell egy újabb kedvező banki ajánlatra.

Ha nagyobb összeget szeretnénk lekötni, érdemes több betétben elhelyezni azt, eltérő összeggel és eltérő futamidővel, vagy érdemes lehet olyan betétlekötési formát választani, amelynek felmondása nem jár kamatveszteséggel. Erre jó megoldás lehet az olyan betéti termék választása, amellyel úgy köthetjük le a pénzünket, hogy az likvid marad, vagyis bármikor felvehetjük. Ezek általában sávos kamatozású konstrukciók, ami azt jelenti, hogy ha a futamidő lejárta előtt vesszük ki a pénzünket, akkor a bank a betét elhelyezése óta eltelt időszakra is megfizeti nekünk az előre, sávonként meghatározott kamatot. Így rugalmasan és likviden tarthatjuk a pénzünket, és kamatveszteség sem ér bennünket.

Mivel nagyon sokféle betétajánlat van ma a piacon, gyakran nehéz lehet összehasonlítani az egyes konstrukciókat. Ebben segít az egységesített betéti kamatlábmutató (EBKM), amely azt mutatja meg, hogy az adott ajánlat egy évre, azaz 365 napra vetítve mekkora kamatot biztosít. Mivel minden bankbetét kamatát kötelesek a bankok ezzel a mérőszámmal meghatározni, a szám segítségével könnyen összehasonlíthatókká válnak az egyes ajánlatok.