Jump to content

NGM: A kormány nem változtat a költségvetésen

2012. 02. 22. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán az MTI-kérdésére elmondta: A kabinet nem fog változtatni a költségvetés elfogadott irányán, illetve kiigazítás végrehajtására sem kerül majd sor. A büdzsé kapcsán a legfontosabb célnak továbbra is az államháztartási hiány tartósan 3 százalékos GDP-arányos szint alatt tartását, illetve folyamatos csökkentését tekintik – tette hozzá a minisztérium.

A távirati iroda kérdését a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányhatározatok tették egyértelművé – ennek értelmében a kabinet az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges intézkedésekről határozott. Ezek értelmében a tárcavezetők felelőssége az, hogy javaslatot tegyenek többek között a gyógyszertámogatások 2012-es és a budapesti közösségi közlekedés 2013. évi támogatásának mérséklésére. További rendelkezés, hogy a jövő év közepéig pedig be kell vezetni az elektronikus útdíjfizetési rendszert, valamint kormányzati beszerzési moratóriumot is bevezetnek.

A nemzetgazdasági tárca közleménye hangsúlyozza: mind a Széll Kálmán-terv alapján készült konvergenciaprogram, mind a tavaly decemberben ratifikált 2012. évi költségvetési törvény a GDP 2,5 százalékában határozta meg az államháztartás uniós módszertan szerinti idei hiánycélját. Az NGM szót ejt a nemzetközi pénzügyi válság elhúzódásáról is – a tárca szerint emiatt a kabinetnek minden eszközzel a recesszió következményeinek előrelátó kezelésére, valamint a célként meghatározott költségvetési hiány tartására kell fókuszálnia.

A Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezi: „A kormány által elfogadott határozatok, amelyek a 2012. és 2013. évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedéseket tartalmazzák, hozzájárulnak ahhoz, hogy a kormány a nemzetközi válság ellenére is - érdemi tartalékok megőrzése mellett - kivédje a költségvetési hiánycélt veszélyeztető külső kockázatokból eredő hatásokat”.