Jump to content

VG: Kijelölték a felvásárlandó lakásokat

2012. 02. 22. 00:00

Ternyák Edit, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. szóvivője a Világgazdaság újságíróinak elmondta: Nemzeti Eszközkezelő Zrt. két héten belül megkapja a bankok által kijelölt lakóingatlanok listáját.

A VG szerdai kiadása alapján a bankok választották ki azon zálogul rendelet lakóingatlanokat, amelyeket az eszközkezelőnek fognak kényszerértékesíteni. Ternyák Edit szerint a Nemzeti Eszközkezelő az összes olyan ingatlan megvásárolja, amely eleget teszt a kapcsolódó törvényi előírásoknak.

A jogszabály alapján az említett ingatlanok eddigi tulajdonosai az ehhez szükséges szándéknyilatkozatának benyújtásától számított 90 napon belül bérlővé válik. A végrehajtási eljárást ezen időtartam alatt a pénzintézet felfüggeszti, tehát az adós „védettséget élvez”.

A Világgazdaság cikke emlékeztet arra, hogy a szóbanforgó ingatlanok felvásárlására a költségvetési törvény összesen hárommilliárd forintot különített el a büdzséből. A bérleti szerződések kapcsán leírják: ebben a lakástörvény rendelkezései lesznek irányadóak. Eszerint a szerződések súlyos megszegése felmondást vonhat maga után.
A lap információi szerint az OTP-csoport az idei első negyedévben 957 ingatlant jelölt ki, míg az előző negyedévben 537 darabot. A CIB Bank és az UniCredit Bank az előző és a mostani negyedévben is kihasználta a kvótát.