Jump to content

13 év után zárt veszteséges évet a bankrendszer

2012. 02. 23. 00:00

A PSZÁF friss adataiból kiderül: tavaly 13 év után először ismét vesztegés évet zárt a magyar bankrendszer. A visszaesés egyik fő forrása a végtörlesztésből fakadó veszteség volt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének csütörtökön közzétett gyorselemzése leírja: a magyar bankrendszer 2011-ben 92,6 milliárd forintos veszteséget realizált – az összesített adózott eredmény 13 év után először kerül mínuszba. A bankszektor a 2010-es évet még 12,3 milliárd forintos nyereséggel zárta.

A bankszféra a tavalyi év negyedik negyedévében összesen 149 milliárd forintot vesztet, amelyben jelentős szerepet játszottak a végtörlesztéssel összefüggő veszteségek – derül ki a felügyelet honlapján megjelent előzetes adatokból. Ezek alapján egyébként éves szinten 2011-ben a nemteljesítő állományra képzett tartalékok csökkentették a legnagyobb mértékben az eredményt.

A felügyelet tájékoztatása alapján a negyedik negyedévben a tovább romlott banki portfóliók minősége. A végtörlesztés hatása itt is tetten érhető, hiszen csökkent a jobb minőségű hitelek állománya (a végtörlesztést csak nem lejárt hitelek esetében lehetett végrehajtani) – állítja a PSZÁF. További probléma a késedelmes hitelek részarányának negyedik negyedévi növekedése – ezeken belül a legnagyobb gondot a 90 napot meghaladó késedelmes hitelek jelentik.

A kovetkező negyedévben a PSZÁF szerint a portfólióminőség javulása várhatóa bankszövetség és a kormány közötti megállapodás, illetve a súlyosan késedelmes tételek növekedésének lassulása miatt.