Jump to content

Autó hitelre, vagy lízing? Nem mindegy?

2012. 02. 23. 00:00

Autót vennél, de nincs rá pénzed? Van aki ilyenkor a lízinget, van aki pedig a hitelt ajánlja. A kettő között sok különbség van, és egyáltalán nem mindegy, melyik megoldást választjuk. Bemutatjuk a két konstrukció lényegét.

A hitel és a lízing között a legfontosabb eltérés a tulajdonos személye. Egy banki kölcsön esetén a hitelintézettől kapott pénzből az ügyfél maga veszi meg a finanszírozás tárgyát, tehát esetünkben az autót, és így azonnal tulajdonossá válik.

Lízing esetén viszont a lízingbe adó vállalja, hogy a szóban forgó gépkocsit megvásárolja, és a lízingbe vevő – vagyis az ügyfél - részére lízingdíj ellenében átengedi annak használati jogát. Amennyiben a lízing mellett döntünk, akkor csak a futamidő végén kerül a mi tulajdonunkba az autó. Ez történhet automatikusan, vagy bizonyos maradványérték megfizetése után.

A lízingnek két fajtája van. Operatív lízingről akkor beszélhetünk, ha a lízingbe adó a gépjárművet bizonyos díj megfizetése ellenében meghatározott időtartamra az ügyfél használatába adja, amelyet aztán a futamidő végén az visszaszolgáltat. Így tehát a tulajdonjog végig a lízingcégé marad. A pénzügyi lízing esetén pedig az ügyfél általában él a szerződés által biztosított vételi jogával, és megszerzi a tulajdonjogot. Pénzügyi lízingen belül lehet nyílt és zárt végű is a konstrukció, utóbbinál a tulajdonjog-átruházás a futamidő végén automatikus, előbbinél az ügyfél eldöntheti, hogy ő, vagy egy általa megnevezett harmadik személy lesz-e a szerződés lejártakor a tulajdonos.

Mindkét konstrukciónak lehetnek előnyei és hátrányai. A lízing mellett szólhat az, hogy az önerő általában jóval alacsonyabb, mint az autóhitelek esetében. További előnyként szokták emlegetni, hogy a hitelekhez képest általában gyorsabb az elbírálási eljárás. Szintén a lízing mellett szól, hogy míg a banki önerő nélküli, vagy alacsony önerős hiteleknél kötelező hitelfedezeti biztosítást kötni, addig a lízing esetén (éppen a tulajdonjogbeli különbség miatt) általában kevesebb biztosíték szükséges.

Nem fizetés esetén m ivel a lízingtárgy végig a pénzintézet tulajdona, az bármikor új lízingbevevőt találhat, mégpedig átírási illeték fizetése és hosszas hivatali procedúra nélkül. A hagyományos hitelnél előforduló autóvisszavételeknél sokkal több időre van szükség, hogy a bank értékesíteni tudja a visszavett járművet, lévén nem ő a tulajdonos.

Ugyanakkor ha lízingelt járművet veszünk használatba, akkor a többszöri tulajdonjog változás miatt megnövekszik az illetékfizetési kötelezettség. Ezen kívül, mivel a tulajdoni lap szerint nem a mienk az autó, nem adhatjuk el a futamidő közben. A hitel bizonyos szempontból kevésbé kötött, mint a lízing, mert a lízingelni kívánt autó értékének el kell érnie legalább az 500 ezer forintot, illetve a használt autó a futamidő végén nem lehet 15 évesnél idősebb.

Ami biztos, hogy minden pénzügyi- és élethelyzet, vagy kiválasztott autó esetében más az ideális választás. A jó döntés pedig az éppen aktuális ajánlatok, esetleg akciók ismeretén múlik.