Jump to content

EB: Szűkülhet idén a magyar gazdaság

2012. 02. 23. 00:00

Az EB időszakos előrejelzése az eurózónában 2012-ben 0,3 százalékos GDP-arányos zsugorodásra számít, míg az Európai Uniót tekintve stagnáló gazdaságra számít.

Olli Rehn az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke csütörtökön Brüsszelben bejelentette: „A 27 tagú Európai Unióban idén az előző évivel azonos szinten marad a bruttó hazai termék reálértéke, a 17 uniós tagországot átfogó euróövezetben pedig 0,3 százalékos csökkenés várható”.

Az Európai Bizottság – ahogy arról előzetesen beszámoltunk – csütörtökön kiadta legfrissebb európai növekedési prognózisát. Eszerint Magyarország idén éves szinten 0,1 százalékos GDP-csökkenést fog produkálni, viszont az első negyedév után javuló növekedési trend lesz tapasztalható. Magyarországon az előrejelzés 2011-ben 5,1 százalékos inflációra számít, míg a drágulás várt mértéke uniós átlagának szintje 2,3 százalék.

A végrehajtó testület által kiadott dokumentum Magyarország esetében elemzi az előző évi növekedést is. Ez a bizottság szerint 1,7 százalékos bővülést jelent, amely leginkább az impozáns exportteljesítménynek köszönhető. Az év második felében a magyar gazdaság jobban ellen tudott állni a bizonytalanságoknak, mit ahogy azt az Európai Bizottság előzetesen várta – derül ki a jelentésből.

Az javaslattevő-végrehajtó intézmény rendszeresen elemzi az Európai Unió tagállamainak gazdasági mutatóit, illetve kilátásait. A februári, úgynevezett köztes előrejelzést általában csak a hét legnagyobb uniós nemzetgazdaságról publikálják, ám idén ez az összes tagállam tekintetében megtörtént.