Jump to content

El País: Enyhülhetnek az uniós hiányfeltételek

2012. 02. 23. 00:00

A spanyol El País napilap online változata csütörtökön uniós informátorokra hivatkozva közölte, hogy Európai Bizottság kész a deficitelőírások mérséklésére, amennyiben az európai válság tovább mélyül.

A portálon közölt értesülések alapján az Európai Bizottságengedélyezni fogja a tagországok által az előzetesen bejelentett 2012. évi költségvetési hiánycélok „néhány tized százalékpontos” átlépését. Az EB mindazonáltal csak akkor fog e kérdésben határozni, ha arra több uniós ország is igényét fejezi ki.

Az El País cikke hangsúlyozza: Spanyolország és több más európai állam is lobbizik vagy lobbizni fog a hiánycsökkentési pályák enyhítése mellett. Az utóbbi időben felerősödtek Európában azok a hangok, amelyek az elsősorban Németország nevével fémjelzett kiigazítási-egyensúlyi politika helyett növekedésösztönző gazdaságpolitikát látnának szívesen a kontinensen.

Ezzel párhuzamosan az Il Sole 24 Ore olasz napilap megszerzett egy dokumentumtervezetet, amelyből kiderül: „Az Európai Bizottság várhatóan 0,3 százalékos visszaesésre rontja korábban közölt, az idei évre vonatkozó 0,5 százalékos növekedési előrejelzését”. A frissített előrejelzéseket az EB csütörtökön fogja nyilvánosságra hozni.

Az EB ősszel publikált prognózisa még az Európai Unióban fél százalékos összesített növekedéssel számolt. A tervezet mérsékli a nagyobb tagállamok növekedési várakozásait is. „a német GDP-növekedési előrejelzést 0,8 százalékról 0,6 százalékra, a franciát 0,6 százalékról 0,4 százalékra rontja majd a brüsszeli javaslattevő-végrehajtó testület. Olaszországban a korábban várt 0,1 százalékos bővülés helyett 1,3 százalékos visszaesés, Spanyolországban 0,7 százalék helyett 1 százalékos GDP-csökkenés várható – olvasható az Il Sole 24 Ore csütörtöki lapszámában.