Jump to content

Megváltozhat a bérkompenzáció rendszere

2012. 02. 24. 00:00

Az Index megszerzett egy kormányzati előterjesztést, amelyből kiderül: a kabinet átalakítaná a bérkompenzációs jelenlegi rendszert. A módosítások keretében megszüntetnék az idei adóváltozások vesztesei által közvetlenül megpályázható 21 milliárdos bérkompenzációs keretet, ehelyett a fenti összeget a cégek bérpótlásához csoportosítanák át.

Az előterjesztés szerint bérkompenzáció eddigi rendszere olyan rossz ösztönzőket tartalmazott. Ilyen ösztönző a következő is: ha az adóváltozásokkal rosszul járt munkavállalók közvetlenül kérhetnék a támogatást a keretből, akkor a munkaadók nem érdekeltek a bérek megemelésében. Amennyiben a munkaadók nem hajtják végre a béremeléseket, az a államháztartás számára 70-90 milliárd forintnyi kockázatot jelent – rögzíti a dokumentum.

Az eddig érvényes kompenzációs mechanizmus alapján a munkaadók és a munkavállalók számára is forrásokat csoportosítottak a költségvetésből. Az állam a munkáltatók számára általános kompenzációt hirdetett meg – ennek értelmében a béremelés 5 százalék fölötti részét kompenzálja a szociális hozzájárulási adóban adott kedvezménnyel. A másik, 21 milliárd forintos részre már olyan munkavállalók pályázhattak, akik a támogatások ellenére sem kaptak fizetésemelést.

A kormányzati előterjesztés a fent említett 21 milliárd forintnyi kompenzációs keretet a másik, munkáltatók számára fenntartott keretbe olvasztaná. Az így keletkező többletet azon cégek vehetik igénybe, amelyek akik a minimálisan elvárt 5 százalékos emelést sem tudják megadni. Az idei költségvetés terhe a bérkompenzációval összefüggésben az NGM korábbi tájékoztatása alapján mintegy 130 milliárd forint.