Jump to content

Simor lemond jegybankelnöki fizetéséről

2012. 02. 24. 00:00

Magyar Nemzeti Bank pénteken közleményt adott ki, amely leszögezi: a jegybankelnök célja az, hogy minél hamarabb lezáruljon a kormány és Európai Unió között a jegybanki döntéshozók javadalmazását érintő jogvita. Ez a jegybank szerint akadályozhatja az EU-val és az IMF-fel kialakítandó megállapodást.

Ezzel párhuzamosan a jegybankelnök levelet írt a miniszterelnöknek, amelyben leírja: amennyiben a jegybank függetlenségét sértő állapotot helyreállítják, visszamenőleg is kész egy forintért végezni munkáját. Simor András és az MNB szerint a döntéshozók fizetésének szabályozása 2010 szeptemberében módosult az európai jogrenddel összeegyeztethetetlen módon.

Az Orbán Viktornak címzett levélben Simor leírja: mindeddig nem kapott választ a jogsértő állapot felszámolására vonatkozó kezdeményezéseire, ugyanakkor az alapfeltétele a nemzetközi szervezetek tárgyalásainak megkezdéséhez, illetve a megállapodáshoz. Az elnök levele kijelenti: „Magyarország érdekeit mindenekelőtt szem előtt tartó jegybankárként és állampolgárként a magam eszközeivel szeretném a kormányt támogatni a kialakult helyzet feloldásában”.

Simor András hozzáteszi: „ahogy azt többször is kifejtettem, számomra a jegybanki döntéshozók fizetésének ügye soha nem a pénzről, hanem a jegybanki függetlenség megvédéséről, a jogszerűség maradéktalan betartásáról és helyreállításáról szólt”. A levélben a szakember leszögezi: Magyarország IMF-tárgyalásainak megkezdése érdekében visszamenőleg is lemond fizetéséről. Ez azt jelenti, hogy 2010 szeptemberétől jegybankelnöki mandátuma lejártáig, azaz 2013. március 3-ig havi egyetlen forintért végzi munkáját. A fizetés teljes összegét Simor tehetséges közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására ajánlja fel.