Jump to content

Eredmény nélkül zárult a G20-találkozó

2012. 02. 26. 00:00

Konkrét eredmények nélkül fejezték be a hétvégi mexikói kétnapos G20-as csúcsértekezletet, amelynek fő témája az euróövezett pénzügyi- és adósságválsága volt – tájékoztat az MTI.

A fórumon az Európai Unión kívül a világ 19 legfejlettebb, illetve vezető feltörekvő országa képviseltette magát. A G20-csoportot ezúttal az egyes országok pénzügyminiszterei és jegybankelnökei képviseltették – a politikusok egybehangzóan kiálltak amellett, hogy fokozni szükséges az euróövezet pénzügyi rendszerének stabilitását. Ennek konkrét megvalósítása kapcsán ugyanakkor számottevő véleménykülönbségek érhetők tetten az egyes nemzetek vezetői között.

Az Amerikai Egyesült Államok egy olyan koncepciót vázolt fel, amely alapján Európa a válság megoldása érdekében az adósságproblémák kezelésére szolgáló euróövezeti pénzügyi alapot bővítené, ezzel párhuzamosan pedig a válság megfékezésében tevékenyen részt vevő Nemzetközi Valutaalap tőkéjéhez való hozzájárulást is erősítené. Ezt az elképzelést az USA-n kívül néhány fejlett, illetve feltörekvő ország is támogatta.

Eltér ettől azon európai országok véleménye, amelyek pénzügyileg stabil gazdasággal rendelkeznek – a legerősebben Németország által képviselt álláspont szerint a növekedést a strukturális, pénzügyi és munkaerőpiaci reformokkal, nem pedig újabb pénzeszközök felhalmozásával kell ösztönözni. Az országok képviselői a hétvégén az IMF-forrásnövelésének mértékéről, illetve az egyes tagállamok ebben vállalt szerepéről sem döntöttek.

A csúcstalálkozó keretében valamelyest előrehaladt viszont a globális adósságválság kialakulását megelőzni szándékozó kétezer milliárd dolláros globális mentőcsomag létrehozataláról szóló egyeztetés-sorozat. Ezt a megállapodást a következő, áprilisban az IMF tavaszi közgyűlése alkalmából tartandó G20-as találkozón akár már tető alá is hozhatják diplomáciai források szerint.