Jump to content

Fazekas: Növelni kell a vidéken az életminőséget

2012. 02. 27. 00:00

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén kijelentette: „A vidék életminőségének javítása a Nemzeti Vidékstratégia és a Darányi Ignác Terv elsődleges célja”.

A miniszter kifejtette: a jelenlegi kormányzási periódust megelőzően két cikluson keresztül nem készült olyan mezőgazdasági stratégia, „vidékstratégia, agrárprogram, vidékfejlesztési program”, amely megfelelően kezelte volna a magyar vidék problémáit. Fazekas Sándor Miskolcon kifejtette: a frissen lekészült Nemzeti Vidékstratégia esetében egy olyan célrendszerről van szó, amelynek középpontjában a mezőgazdaság, a vidékpolitika, az élelmiszerellátás, a környezetvédelem, illetve a foglalkoztatás növelése és a közösségek megerősítése, a vidéki életminőség javítása áll.

A politikus szerint 2013-ig mintegy 300 milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre a vidékstratégia végrehajtását szolgáló keretterv, tehát a Darányi Ignác Terv megvalósítására. A pályázatok megnyitása az összes területen még 2012-ben meg fog történni – tette hozzá Fazekas Sándor.

A stratégiai terv része többek között a természeti értékek és erőforrások megőrzése valamint a sokszínű, életképes agrártermelés megvalósítása, fejlesztése, az élelmezési és élelmiszerbiztonság megteremtése – fejtette ki Fazekas Sándor. A politikus felhívta a figyelmet: a Darányi-terv tartalmaz olyan ágazati programokat is, amelyek a szőlészet, borászat, föld és birtokrendezés, erdő és gyepgazdálkodás területeit érintik. A miniszter ezen kívül speciális vidékfejlesztési programokról is beszámolt: ilyen koncepciót dolgoztak ki több tájegység, így a Cserehát, az Ormánság, Tokaj-Hegyalja területére is.