Jump to content

Németország elfogadta a görög mentőcsomagot

2012. 02. 28. 00:00

A Bundestag, a németországi törvényhozás alsóháza hétfőn nagy többséggel fogadta el a pénzügyminisztérium javaslatát a második görög mentőprogram végrehajtására – írja az MTI. Angela Merkel kancellár a szavazás előtt leszögezte: a program sikerére ugyan nincs garancia, viszont Görögország esetleges euróövezeti kilépése hatalmas kockázatokat hordoz magában.

A politikus szerint ezért Görögországban elengedhetetlen a csomaghoz kapcsolódó reformprogram végrehajtása, illetve az euróövezeti tagság megőrzése. A német kabinet a voksolással az valutaunió pénzügyminiszterei által a múlt héten megkötött paktum végrehajtására kapott felhatalmazást. A megállapodás értelmében az eurózóna stabilitási mechanizmusának keretében a mediterrán ország 130 milliárd eurós hitelben részesül, valamint megkapja a 2010 májusában indult első mentőprogramban megítélt 110 milliárd euró eddig fel nem használt részét is. Ez 24,4 milliárd eurót tesz ki.

Az előterjesztést a Bundestag politikusai 496 igen szavazattal, 90 nem ellenében, 5 tartózkodással fogadták el. A név szerinti szavazás részletes eredménye alapján a kancellár ezúttal nem kapott kancellári többséget – a javaslat elfogadásához tehát szükség volt ellenzéki támogatásra is.

Ahhoz, hogy a programot végrehajtsák, valamennyi eurózóna-tagállam törvényhozásának ratifikálására szükség van. A kérdéses támogatást Görögország részletekben, 2014-ig fogja megkapni, ám ennek feltétele a hitelszerződéshez kapcsolódó reformok végrehajtása is. Ezek fő célja az, hogy az ország államadósságát külső segítség nélkül is finanszírozás nélkül is tudja, illetve a GDP-arányos adósságszint a jelenlegi 160 százalék feletti arányról nyolc év alatt 120,5 százalékra csökkenjen.