Jump to content

NGM: A terv szerint halad a devizahitelesek megsegítése

2012. 02. 28. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden közleményt adott ki, amelyben leszögezi, hogy az előzetes tervekkel megegyező ütemben halad a 90 napnál hosszabb késedelemmel rendelkező devizahitelesek megsegítése.

A kormány és a Bankszövetség kedden megállapodást kötött, amely tartalmazta a fent említett adósok megsegítését – eszerint a pénzintézetek 25 százalékos engedménnyel forintra fogják váltani azon adósok tartozását, akik 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő, és 90 napot meghaladó késedelemben voltak.

Az átváltás, illetve a tartozás-elengedés pontos szabályait rögzító jogszabály egyelőre az előkészítési szakaszban van – az NGM közleménye alapján annak tartalmáról a részletekre is kiterjedő kormányzati konzultáció folyik, amibe az érintett szakmai és civil szervezeteket is bevonják. A jogszabályjavaslatot az előkészítési procedúrát követően, várhatóan március elején fogják a parlament elé terjeszteni.

A közlemény szerint a kabinet célja az, hogy az új eljárásrend a hiteladósok és a pénzügyi intézmények számára is kellő időt és lehetőséget biztosít a részvételre, a jogosultság igazolására, illetve a megvalósításra is. A tárca konkrétumot is elárult: az érintetteknek május 15-ig lesz lehetőségük a programba való jelentkezésre. Az ehhez kapcsolódó eljárásban a devizaadósok költségmentesen vehetnek részt.

A részvénytársasági formában működő hitelintézetek lakossági bruttó hitelállománya a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett adatok szerint tavaly az utolsó negyedévben - jórészt a végtörlesztésnek betudhatóan - 198,748 milliárd forinttal - 2,6 százalékkal - csökkent, és 2011 végén 7.407,814 milliárd forintot tett ki.