Jump to content

Kohéziós támogatások: bírálják az EB döntését

2012. 02. 29. 00:00

Surján László és Deutsch Tamás kormánypárti európai parlamenti képviselők kedden Brüsszelben közleményt adtak ki, amleyben rögzítik: az európai szemeszter keretében rendezett interparlamentáris konferencián kritizákat kapott az Európai Bizottság azon javaslata, amely a kohéziós alapok magyarországi előirányzatainak csökkentésére vonatkozik.

A közlemény leírja Janusz Lewandowski költségvetési biztos például "a magyaroknak felmutatott furkósbotról beszélt, ám szavai inkább önkritikának tűntek, mint a döntés helyeslésének". A kereszténydemokrata és a fideszes EP-képviselő beszámol Johannes Hahnn regionális fejlesztésért felelős biztos felszólalásáról is, aki"beszédében azzal igyekezett csökkenteni a furkósbot jelentőségét, hogy kiemelte: a javaslat nem pénzt von el, hanem csak tervezési lehetőségeket fagyaszt be, azaz érvénybe lépése esetén ezzel a közel félmilliárd eurós összeggel kevesebbet lehet tervezni, de ez a folyó beruházásokat nem érinti".

A konferencián Surján László is szót ejtett a kohéziós támogatások befagyasztásának ügyéről. "A Bizottság javaslatával nem az a baj, hogy mekkora összegre vonatkozik, s hogy az esetleges elvonás mekkora kárt okoz, hanem annak ténye. Olyankor akar az Európai Bizottság büntetni, amikor Magyarország sokat tett az államháztartási hiány csökkentéséért, és amikor számos tagállamban nagyobb az éves költségvetés hiány, mint nálunk. A kétes jogszerűségű döntés mindenképp méltánytalan, s politikai kárát nem elsősorban a magyar kormány viseli, hanem maga az európai gondolat. A Bizottság saját hatalmának fitogtatásával nagymértékben hozzájárult az Európa-szerte erősödő unióellenesség növekedéséhez, és több, választások előtt álló országban erősíti a szélsőséges pártokat" - állítja a Kereszténydemokrata Néppárt politikusa.

A sajtóanyag állítása szerint hasonló szellemben nyilvánult meg a konferencián az LMP-s Mile Lajos is - szerinte a kohéziós alap esetleges felfüggesztése várhatóan tovább növeli majd a centrum és a periféria államok közötti egyenlőtlenségeket. A közlemény a fenti kritikákon kívül beszámol még Fazakas Szabolcs európai számvevőszéki tag és Deutsch Tamás bíráló hangnemű megnyilvánulásáról is.