Jump to content

OTP: Jön az önkormányzati árfolyamrögzítési konstrukció

2012. 02. 29. 00:00

Az OTP menedzsmentje szerdán bejelentette, hogy árfolyamrögzítéses konstrukciót dolgoztak ki a magyar önkormányzatok svájci frankalapú kötvényadósságának kezelésére.

Az OTP Bank vezető munkatársai szerdán Budapesten közölték, hogy a hitelintézet árfolyamrögzítéses konstrukciót indít a svájci frankban kibocsátott kötvénnyel rendelkező önkormányzatok számára. Az ezzel kapcsolatos konzultáció a bank tájékoztatása alapján már megkezdődött az érintett ügyfelekkel. önkormányzati kötvényállomány

Kovács Pál ügyvezető igazgató elmondta: az árfolyamrögzítésre az önkormányzatok körében 200 forint/svájci frank árfolyamon kerülhetne sor. A kamatozás mértéke 3 havi BUBOR plusz 1,5 százalékon lenne a kötvények futamidejének végéig – tette hozzá a szakember.

A OTP-nál elhelyezett önkormányzati kötvényállomány legjellemzőbb futamideje 15-20 év. A kötvények nagyjából 19 százalékát bocsátották ki svájci frankban, az állomány hozzávetőleg 98 milliárd forintnyi értéket képvisel.

A sajtótájékoztatón beszélt Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese. A vezető a teljes magyarországi önkormányzati piaci kötvény- plusz hitelállományt 983 milliárd forintra becsüli, amelyből az OTP 2011 végén mintegy 292 milliárd forinttal rendelkezett.