Jump to content

MNB: Szigorodnak a hitelezési feltételek

2012. 03. 01. 00:00

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön publikálta 2012 januári hitelezési felmérését, amely rámutat: a pénzintézetek egyre kevésbé képesek hiteleket nyújtani a vállalati szféra számára, amely dráguló és nehezebbé váló banki finanszírozásnak köszönhető.

A hitelezési képesség romlása vállalati hitelezési feltételek egyre erősödő szigorítását hozza magával – hangzott el a tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón. Homolya Dániel, a jegybank vezető közgazdasági szakértője beszélt arról, hogy az euróövezetben is a hitelezési feltételek hasonló szigorodása tapasztalható, az ezzel kapcsolatos negatív hatások pedig az anyaintézetek felől áramlanak be hazánk bankrendszerébe.

A szakember ugyanakkor elmondta: a magyar bankszektor számára további nehézséget jelent a veszteséges működés, hiszen emiatt még nehezebbé válik a külső forrásokért folytatott regionális verseny. A banki erőforrásokat a lakossági szegmensben Homolya Dániel szerint leginkább az állományi probléma kezelésére fordítják, így új hitelkihelyezések csak az árfolyamgát rendszerbe történő bejelentkezések után válhatnak elsődleges preferenciává. A hitelezési feltételek az utóbbi időben ebben a szegmensben is szigorodtak – tette hozzá a szakértő.

A tavalyi év negyedik negyedévében a vállalati szegmensben a bankok nettó értelemben vett 30 százaléka szigorított a feltételeken – a pénzintézetek jó része ugyanakkor további szigorításokat helyezett kilátásba 2012 első félévében. Az önkormányzati szegmensben a bankok nettó értelemben vett 80 százaléka szigorított, az önkormányzati ügyfelek felé szegmensben tovább csökkent a bankok kockázatvállalási és finanszírozási hajlandóság – derül ki a jegybank tanulmányából.