Jump to content

Az EB kiáll a nők egyenlő fizetéséért

2012. 03. 02. 00:00

Az Európai Bizottság, az egyenlő fizetés európai napján közleményt juttatott el a Magyar Távirati Irodához, amelyben emlékeztetnek: az európai nők átlagosan 16,4 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiakhoz képest.

A bizottság idén másodjára rendezi meg az egyenlő fizetés európai napját – az első alkalmat 2011. március 5-én bonyolították le. Az esemény rendszerint március 8-i nemzetközi nőnap előtt kerül megrendezésre, a cél pedig a figyelemfelkeltés: a nőknek számottevően többet kell dolgozniuk ugyanakkor jövedelemért, mint a férfiaknak. A rendezvényt tematikájában a szervezők fokozott hangsúlyt fektetnek a munkáltatókra.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, jogérvényesülésért felelős uniós biztos pénteken azt nyilatkozta: „az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelv már 1957 óta szerepel az uniós szerződésekben. Legfőbb ideje, hogy mindenütt érvényesítsük is a gyakorlatban”.

Az Európai Unióban a legújabb felmérések átlagosan 1,64 százalékos nemek közötti munkabérkülönbséget mutatnak – ez egyrészről az elmúlt évek 17 százalék feletti adataihoz képest enyhe csökkenést jelent. Másrészről ez a szám tagállamonként igencsak eltérő adatok aggregátumaként áll elő, hiszen a különbségek mértéke Lengyelországban csak 2 százalékos, míg Észtországban a férfiak átlagosan 27 százalékkal magasabb bért kapnak a hasonló munkát végző alkalmazottaknál.

A bérszakadék egyik oka az, hogy a nők jó része igénybe veszi a szülési szabadságot és csak részmunkaidős állást vállal el - e probléma tehát érinti a munka és a magánélet közötti egyensúly kialakításával összefüggő problémát. A bérkülönbségek növekedése az EB-közlemény szerint a következő tagországokban figyelhető meg:
Bulgária, Franciaország, Lettország, Magyarország, Portugália és Románia.