Jump to content

Tavaly nőtt az idegenforgalom hazánkban

2012. 03. 02. 00:00

A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közölte: a Magyarországi utasforgalom a tavalyi év utolsó negyedévében mintegy hat százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatokat, a forintban számított turisztikai fogyasztás értéke pedig jelentősen növekedett.

A KSH számításai alapján 2011-ben összesen 13,6 millió külföldi állampolgár választotta Magyarországot turisztikai célpontnak, amely az előző évhez képest 2 százalékos növekedést jelent. A külföldi állampolgárok 37 százaléka tartózkodott egyetlen napig Magyarországon – az utazók átlagos tartózkodási idejében csökkenő trend tapasztalható. A külföldi turisták 2011-benösszesen 847 milliárd forintot fogyasztottak hazánkban.

A nem turisztikai céllal Magyarországra érkezők száma 28 millió volt, akik legnagyobb része egynapos tranzitutas (15 millió átutazó), napi bevásárló (10 millió fő), illetve napi ingázó (2 millió fő). A fent említett 28 millió ember összesen 313 milliárd forintot költött el hazánkban. Az összes külföldi látogató 2011-ben mintegy 1200 milliárd forintnyi fogyasztást realizált – ez éves szinten 1 százalékos növekedést jelent.

A 2011-es év negyedik negyedévében a külföldiektől származó bevételek forintban számított értéke 13 százalékkal emelkedett – e bővülés valószínűleg a vásárlóturizmus élénkülésének tudható be, amelyet valószínűleg az euró/forint árfolyam változása is ösztönzött. A tavalyi évben az egynapos látogatások aránya a teljes látogatóforgalmon belül 75,2 százalék. A magyar állampolgársággal nem rendelkező látogatók 83,3 százaléka érkezett a régió országaiból, elsősorban Ausztriából, Szlovákiából és Romániából.