Jump to content

2011: negatív összesített magánnyugdíjpénztári hozam

2012. 03. 14. 00:00

A magánnyugdíjpénztárak összesített hozama negatív volt 2011-ben, az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos nettó átlaghozama egy százalék körüli volt tavaly - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF)

A magánnyugdíjpénztárak összesített, vagyonnal súlyozott nettó hozama mínusz 2,78 százalék volt az előző évben. Ezen belül a pénztárak klasszikus portfólióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó hozama 4,16 százalék, kiegyensúlyozott portfólióinak hozama mínusz 0,12 százalék, növekedési portfólióinak hozama pedig mínusz 3,89 százalék volt.

A pénztárak egyéni teljesítménye elég széles skálán mozog. A legkisebb eltérések a klasszikus portfóliók esetében voltak. Legmagasabb nettó hozamot 2011-ben a végelszámolás alatt lévő Honvéd pénztár érte el 7,5 százalékkal, a legalacsonyabbat pedig az Aranykor magánkasszája 1,29 százalékkal.

A kiegyensúlyozott portfóliót tekintve a szintén végelszámolás alatt lévő Életút magánpénztár érte el a legjobb hozamot a maga 8,54 százalékval, a legrosszabb teljesítményt pedig az ING nyújtotta -1,38 százalékkal.

A növekedési portfóliók között is az Életúté volt a legjobb 8,96 százalékos hozamot ért el, a leggyengébben pedig az OTP magánnyugdíjpénztára szerepelt -7,89 százalékkal. A növekedési portfólió a legmagasabb kockázatú, ugyanakkor a pénztáratgok többsége is ilyen portfolióban van.