Jump to content

Nagel: Veszélyes lehet az EKB pénzpolitikája

2012. 03. 19. 00:00

Joachim Nagel, a német jegybank, a Bundesbank igazgatótanácsának tagja hétfőn a Spiegel online-nak beszélt arról, hogy a piacokon spekulációs buborék alakulhat ki az Európai Központi Bank „szélsőségesen expanzív” pénzpolitikája nyomán.

„Félő, hogy a bankok olyan kockázatokat vállalnak, amilyeneket nem szeretnénk látni (...), már most jeleznünk kell a piacoknak: egyáltalán nem magától értetődő, hogy minden úgy megy tovább, mint az utóbbi hónapokban” – magyarázta a banki szakember.

A szóban forgó pénzpolitikai lépések keretében az EKB decemberben és februárban összesen 1000 milliárd eurónál is nagyobb összeget helyezett ki a pénzintézetek számára – a cél a bankközi piac likviditásának biztosítása. A pénzt 1 százalékos kamatszinten és szokatlanul hosszúnak számító, három éves lejárattal bocsátották a pénzintézetek rendelkezésére.

Nagel elmondta: „A pénz nagy része még a jegybankoknál parkol mindössze 0,25 százalékos kamatra, ezért ez hosszabb távon igen rossz üzlet”. Az EKB lépései a Bundesbank igazgatótanácsi tagja szerint növeli a kockázatos banki lépések veszélyét – a német jegybank feladata így az, hogy figyelje a kihelyezett pénzek áramlását.

A közgazdász úgy véli: a bankoknak a közlejövőben olyan erőssé kell válniuk, hogy saját magukat tudják finanszírozni, illetve világosan jelezni kell, hogy tartósan nem számíthatnak a jelenleg tapasztalható pénzkínálati bőségre. Joachim Nagel az interjúban arról is beszélt, hogy már nem hisz a pénzpiacok hatékonyságában. „Belénk vésődött az az elmélet, hogy minden befektető mindig racionálisan dönt. Ma már tudjuk, hogy ez az egész nem stimmel” – fejtegette.