Jump to content

Ha a kockázatkerülés a fontos

2012. 03. 21. 00:00

Egy család számára mindig a biztonság kell, hogy elsődleges szempont legyen. Ez alól pedig nem lehetnek kivételek a pénzügyek sem. Szerencsére jó pár olyan befektetési eszköz létezik, amely minimális rizikó mellett is tisztességes hozamot garantál, ezeknek pedig a jelenlegi gazdasági helyzet is kedvez.

Amikor egymást követő gazdasági- és pénzügyi válsághullámokról hallunk, óhatatlanul is egyre fontosabbá válik a biztonság kérdése a megtakarítások esetében, különösen, ha egy egész családról is gondoskodnunk kell.

Az egyik legkevésbé kockázatos eszköz mindenképpen a bankbetét, hiszen itt a pénzintézet garantálja, hogy a pénz elhelyezésekor meghatározott kamatot a futamidő végén kifizeti. Ez a befektetés még akkor sem jelent rizikót, ha netalán valamelyik válsághullám nehéz helyzetbe hozná a választott pénzintézetet, hiszen az Országos Betétbiztosítási Alap ilyenkor is garantálja, hogy hozzájussunk a beragadt megtakarításhoz.

A bankbetétek akkor számítanak igazán jó megoldásnak, amikor az adott ország jegybanki alapkamata magas szinten áll. Márpedig az utóbbi években ez Magyarországról egyértelműen elmondható, és nem mutatkoznak jelei annak, hogy középtávon ez a helyzet megváltoz na. A jelenlegi gazdasági helyzet amiatt is kedvez a betétnek, mivel pénzügyi források szűkösek világszerte, így a bankok előszeretettel adnak akciós kamatot annak, aki betétként elhelyezi náluk megtakarítását.

Ugyancsak jó döntés lehet állampapírt vásárolni. Ha ezt tesszük, akkor gyakorlatilag az államot hitelezzük, így szintén elég kicsi a valószínűsége annak, hogy ne jussunk a pénzünkhöz a lejáratot követően. Erre az eszközre is kedvezően hat a mostani gazdasági környezet. A válság miatt ugyanis a hazai gazdaság – a többi európai országéval egyetemben – nem éppen a legszebb arcát mutatja. Ez viszont együtt jár azzal, hogy a befektetők csak magas hozamok mellett hajlandóak finanszírozni az egyes államokat. Márpedig ez azt jelenti, hogy a lakosság számára elérhető állampapírok is jókora felárat biztosítanak.

A két, meglehetősen biztonságos eszköz között főként az időtáv lehet döntő. Ha ugyanis csak rövid távon tudjuk nélkülözni a megtakarított pénzt, akkor a bankbetét az ideális számunkra, hiszen ebben az eszközben egy, három, hat, illetve tizenkét hónapra köthetjük le a megfelelő összeget. Ezzel szemben az állampapírok közül a jelenlegi hazai gyakorlat szerint egy-, kettő-, illetve hároméves lejáratú kötvényekből választhatunk, ha a biztonságot kívánjuk előtérbe helyezni.