Jump to content

MSZOSZ: 2012 nehéz év lesz a munkavállalóknak

2012. 03. 28. 00:00

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szerdán Ózdon sajtótájékoztatón beszélt az idei év munkavállalókat érintő fejleményeiről – elhangzott hogy várható a foglalkoztatás visszaesése, illetve a munkahelyek jelenleg veszélyben vannak Magyarországon.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke kifejtette: az alacsonyabb jövedelmezőségű szektorokban dolgozó munkavállalók különösen nehéz helyzetben vannak jelenleg. A vezető úgy véli: a munkavállalók reáljövedelme 2012-ben jelentősen csökkenni fog - a bérek csökkenése már jelenleg is tapasztalható, miközben a béren kívüli juttatások mértéke is csökkent.

A szakszervezeti szövetség elnöke elmondta: „Szűk az a réteg, amely nyertese a jelenlegi adó- és gazdaságpolitikának, a dolgozóknak legalább 80-85 százaléka rosszabbul jár, és az sem biztos, hogy a magasabb keresetűek reáljövedelme szinten marad”. Ilyen helyzetben Pataky szerint szükséges az összefogás és az együttes fellépés, „mert ha nem fogunk össze, nem lépünk fel közösen, nem tudunk erőt mutatni, akkor nem lesz eredmény”.

A reálkeresetek szinten tartására Pataky Péter már nem lát reális esélyt, ugyanakkor a munkahelyi kollektív tárgyalásokon igyekeznek enyhíteni a dolgozókat érő károkat. „Arra törekszünk, hogy a lehető legkisebb veszteség érje a munkavállalókat, ugyanakkor folyamatosan próbáljuk a döntéshozókat befolyásolni a jelenlegi helyzet megváltoztatására, bár erre nagyon csekély az esély, mert valódi egyeztetés, párbeszéd nemigen működik” – magyarázta. Pataky leszögezte: az „emberek elemi félelemben vannak”, ezért összefogásra van szükség, „mert a félelemben élő emberrel azt csinálnak, amit akarnak”.