Jump to content

E&Y: Egyre több az ázsiai befektető Európában

2012. 03. 29. 00:00

Az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég szerdán közölte legújabb tanulmányát, amelyből kiderül: az ázsiai országok egyre nagyobb értékű befektetéseket hajtanak végre a válság hatására meggyengült Európában, ez a tendencia pedig tartósnak ígérkezik.

„Az év első két hónapjában japán és kínai cégek fektettek be az ázsiai térség országai közül a legtöbbet Európában, a tranzakciók összértéke a 11 milliárd dollárt is eléri” – idézi a China Daily nevű lap csütörtöki száma az Ernst&Young Global jelentését. Japánon és Kínán kívül a tanulmány szerint Dél-Korea, India és Ausztrália is jelentős gazdasági aktivitást mutat a kontinensen.

Michel Driessen, az Ernst & Young partnere a tanulmányban rámutat: „az ázsiai befektetők tisztában vannak az európai pénzügyi helyzettel, s örömmel használják ki a lehetőséget. Az árak és az árfolyamok is nekik kedveznek”. A nemzetközi tanácsadó vállalat 2012-ben az ázsiai befolyásolás további növekedésére számít Európában.

Az ázsiai vállalatok leginkább az ipar, a számítógépes szolgáltatások, illetve a pénzügyi szolgáltatások szektoraiba fektetnek pénzt az öreg kontinensen, ugyanakkor a tanulmány szerint széles spektrumú befektetői érdeklődésről beszélhetünk. A legvonzóbb európai célországnak Németország, Nagy-Britannia és további, a kutatás-fejlesztésben és innovációban aktív országok számítanak – az efféle tudás apportálása ugyanis a csendes-óceáni térségben is javíthat a termékek minőségén.

Az elmúlt öt évben Ausztrália volt a legnagyobb felvásárló Európában – az összes tranzakció 22 százaléka köthető az országhoz. Amennyiben a befektetések értékét számítjuk, akkor Japán az éllovas – a távol-keleti szigetország 2007 óta 79 milliárd dollárt költött európai cégekre.