Jump to content

Áprilisban dönthet az EB a Rába-ügyletről

2012. 03. 30. 00:00

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. pénteken az MTI-vel közölte: az Európai Bizottság versenyhatósága várhatóan április 18-án fogja jóváhagyni a Rába részvények magyar állam által végrehajtott felvásárlását.

A vagyonkezelő csak öt munkanappal engedélyező határozat megadásának napja után tudja átutalni a részvények ellenértékét azon részvényesek felé, akik elfogadták az állami felvásárlási ajánlatot – teszi hozzá a közlemény.

Az állami tranzakciót végrehajtó MNV Zrt. 2011. november 7-én tett vételi ajánlatot a Rába részvények megvásárlására 815 forintos árfolyamon – ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete november 8-án ratifikálta. A versenyhivatali eljárás Európai Bizottsághoz való áttételét az MNV már december 8-án, az elfogadó nyilatkozat megtételére nyitva álló határidő zárónapján kezdeményezte – emlékeztet a közlemény. Az EB-hez való áttétel célja az volt, hogy a testület az EU egész területére kiterjedő versenyhatósági engedélyt adhasson.

Ennek jelentősége az MTI szerint az, hogy az Európai Bizottság Versenyhatósága előtt folyó eljárás lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, mint az engedélyezési eljárás tagállamok versenyhatósága előtti lefolytatása. „Az ügylet megfelelt az Uniós Összefonódási Rendeletben meghatározott kritériumoknak, valamint a tagállamok nem emeltek kifogást a rendeletben megadott határidőig az ellen, hogy az ügylettel kapcsolatos versenyhivatali eljárás lefolytatása az Európai Bizottsághoz kerüljön. Ennek megfelelően a versenyhatósági engedélyezési eljárás az Európai Bizottság előtt indult” – derül ki a közleményből.