Jump to content

Lagarde: Látszódnak az enyhülés jelei

2012. 04. 04. 00:00

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója kedden Washingtonban kijelentette: az elmúlt időszak a világgazdaságban egy generáció számára a leghosszabb és legkeményebb telet jelentette, viszont már látszanak az olvadás jelei.

Az élénkülés fenntartása érdekében ugyanakkor nemzetközi összefogásra és megfelelő erőforrásokra van szükség – tette hozzá a vezérigazgató. Az IMF vezetője az AP hírügynökség által megrendezett éves konferencián beszélt az IMF szerepéről is: Christine Lagarde szerint a valutaalap a második világháború után számos krízishelyzetben támogatta a segítségnyújtást igénylő országokat, ám e gyakorlat folyatása érdekében jelenleg több erőforrásra van szükség.

„A védettség körét tudjuk nyújtani a globális turbulencia ellen, és segíteni tudjuk tagjainkat abban, hogy a zavarok minimálisra csökkentése mellett alkalmazkodni tudjanak a változó körülményekhez” – tette hozzá a szakember.

Lagarde kiemelte: a Nemzetközi Valutaalap kvótáinak aránya ma „összehasonlíthatatlanul kisebb”, mint a korábbi időszakokban. Ezen arány hatvan évvel ezelőtt a jelenlegi három-négyszerese volt – magyarázta. Az IMF jó befektetésnek számít a tagországok, így az USA számára is, hiszen egyrészt kamatot hoz, másrészt körültekintéssel kezeli a befektetéseket.

A vezető beszélt a világgazdaság jelenlegi állapotáról is – Christine Lagarde az Európában a pénzügyi stabilizálódás több bátorító jelét látja, az Amerikai Egyesült államokban pedig javul a növekedés és a foglalkoztatottság is. A vezérigazgató ugyanakkor hangsúlyozta: senkinek nem szabad hamis biztonságérzetet kialakítania, hiszen Európa pénzügyi rendszere jelenleg is komoly nyomás alatt áll, az eladósodottság mértéke pedig állami és privát szinten is súlyosnak számít.