Jump to content

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjaskorára

2012. 04. 18. 00:00

A magyar társadalom többsége tudatában van ugyan annak, hogy valószínűleg nem fog elvárásainak megfelelő nyugdíjban részesülni, 58 százalékuk azonban ennek ellenére nem takarékoskodik időskorára – derül ki a GfK Hungária kutatásával.

A Raiffeisen Capital Management megbízásából elkészült tanulmány alapján a magyarok 58 százaléka semmiféle nyugdíj-előtakarékossági megoldással nem rendelkezik. A létező megtakarítások fő formái inkább a biztosítások, önkéntes nyugdíjpénztárak – a befektetésekkel szemben általános félelem tapasztalható, valamint az ahhoz kapcsolódó elvárások is nehezen elérhetőek – derül ki a jelentésből.

A magyarok 22 százaléka rendkívül fontosnak tartja, hogy egyéni módon gondoskodjon saját nyugdíjáról, míg a társadalom 34 százaléka tartja azt fontosnak – mondta el a tanulmány kapcsán Bacher János, a Gfk Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója. Az öngondoskodási hajlam ugyanakkor magasabb a nagyobb képzettséggel és magasabb jövedelemmel rendelkező rétegekben – tette hozzá a szakember, aki szerint e hajlandóság az életkor előrehaladtával is erősödik.

A nyugdíj-előtakarékosságot fontosnak tartók 40 százalékát az motiválja, hogy nyugdíjas korukban se kelljen szűkölködniük, egy másik nagyobb csoport (19 százalék) az állami nyugdíjrendszer bizonytalanságaitól fél, a harmadik (16 százalék) pedig úgy gondolja, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetéséhez. Az öngondoskodást elutasítók (12 százalék) csaknem ötöde ezt pénzhiánnyal indokolja, 15 százalék szerint a nyugdíjas kor még messze van, 14 százalék pedig az egész nyugdíjrendszert túl bizonytalannak tartja ahhoz, hogy előre takarékoskodjon.