Jump to content

Fellegi: A törvénymódosítások után tárgyalhatunk az IMF-fel

2012. 05. 02. 00:00

Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Világgazdaság szerdai számában megjelent interjúban elmondta: Magyarország a törvénymódosítások elfogadása után kezdhet el tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal.

A politikus kifejtette: Magyarországnak végig kell vinnie a vállalat jogszabály-módosításokat, amikből tucatnyi van. Ennek nincs határideje, viszont az Európai Bizottság ezek jogerőre emelkedéséhez kötötte a mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdését – magyarázta Fellegi Tamás. A miniszter beszélt az IMF-csomag tartalmáról is – e tekintetben szerinte jelenleg több lehetőség létezik, amelyből akár kompromisszumos megoldás is kialakulhat.

A tárgyalások formális menetrendje Fellegi Tamás szerint májusban készülhet el – ezt befolyásolhatja az Európai Bizottság nyári munkaszüneti periódusa is. A miniszter leszögezte: Magyarország érdekelt a megállapodás gyors létrejöttében. Fellegi elmondta: „A biztos kiindulópont, hogy Magyarország elővigyázatossági jellegű pénzügyi csomagot igényel, hogy ez mekkora lesz, az a tárgyalásokon dől el”.

Fellegi Tamás beszélt arról is: a kormány azért ragaszkodik ahhoz, hogy a mentőcsomag által garantált összeget nem fogja lehívni, mivel az már nem számítana piaci finanszírozásnak. A miniszter szerint Magyarország hosszú távú, fenntartható finanszírozását a piacokon kell végrehajtani.

„A megállapodásnak köszönhetően jelentősen csökkennek a kamatprémiumok, a CDS-felár, és erősödik a forint. Végül a kamatszinttel kapcsolatban is be kell következnie olyan fejleményeknek, amelyek növekedésösztönző, gazdasági stabilitást segítő hatásúak lehetnek. Ehhez az elővigyázatossági pénzügyi csomag elegendő” – magyarázta a miniszter, aki szerint „a tárgyalások fő témája a magyar költségvetés fenntarthatósága lesz; nincs áthidalhatatlan ellentét a kormány, az IMF és az EU álláspontja között”.