Jump to content

Jó biznisz a felsőoktatás?

2012. 05. 03. 00:00

A legnagyobb érték a gyerek, ezért a legtöbb befektetést érdemli, ráadásul hosszú távon. Bár sokszor ésszerűbbnek tűnik, hogy a felnőttkor betöltését követően nem sokkal már dolgozni kezdjen, de ha a felsőoktatást választjuk inkább számára, az a legtöbb esetben kifizetődőbb, még akkor is, ha nem sikerül államilag támogatott helyre jelentkeznie.

Komoly dilemmát jelenthet, hogyha nem engedheti meg magának a család, akkor is terelje-e a felsőoktatás irányába a gyereket, vagy sem. Bár ezt a döntést mindenkinek a maga számára kell meghoznia a saját körülményei alapján, de ebben az esetben igaz a sokszor már közhelyként emlegetett „a gyerek a legjobb hosszú távú befektetés” szlogen.

Az egyre növekvő munkanélküliség manapság elsősorban a fiatalokat érinti, és ez nem csak Magyarországra, hanem egész Európára igaz. Ezen belül pedig a diplomások számára egyre beszűkülő lehetőségek ugyancsak nem mutatnak kedvező képet. Mégis, számos érv szól amellett, hogy megéri a felsőoktatást választani, ha jót akarunk gyerekünknek.

Egy idén készült tanulmány szerint hazánkban az érettségivel rendelkező munkavállalók átlagosan havonta bruttó 163 ezer forintot keresnek, ezzel szemben az egyetemi diplomá sok átlagban havonta bruttó 325 ezer forinttal gyarapodnak. Ez utóbbihoz képest a főiskolai papír az átlagot nézve 13 százalékkal kevesebbet ér, ők ugyanis jelenleg 282 700 forintos bruttó fizetésért dolgoznak.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az egyetemi diplomások 6-10 év után kapják a legmagasabb bért (több mint 400 ezer forintot), pályakezdőként viszont csupán 245 ezer forintra számíthatnak. A 3-5, illetve a több mint tíz éves munkatapasztalat ugyanakkor 355 ezer forintot ér. A főiskolai oklevél pályakezdőként átlagosan 217 forintot jelent, a 332 ezer forintos csúcs pedig 6-10 év után érhető el. A tíz, valamint a 3-5 év ez esetben 300 ezer forintos fizetést jelent. Az érettségivel rendelkezők pályájuk elején havi 140 ezer forintra, 6-10 év után pedig 176 ezer forintra számíthatnak.

Az adatok jól mutatják, mennyire kifizetődő tud lenni a felsőoktatás. Igaz lehet ez akkor is, hogyha a gyerekünknek nem sikerül államilag finanszírozott képzésre bejutnia. Ugyan a felsőoktatás költségei tetemesek, viszont egy tehetséges gyereket emiatt eltántorítani az egyetem lehetőségétől felelőtlenség. Különösen úgy, hogy a felvehető diákhitel meglehetősen kedvező konstrukcióban kínál segítséget.

Sokan nem akarják gyereküket már a pályájuk elején adósságba kergetni. Azonban a tanulmányok befejezését követően csupán néhány ezer forint is elegendő a törlesztéshez, ha pedig sikerül egy tisztességesen fizető állást szereznie, a részletek összegét megemelve hamar rendezheti ezt a tartozást.