Jump to content

Nefmi: lemondott Réthelyi Miklós

2012. 05. 03. 00:00

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön Asztanában, Kazahsztán fővárosában közölte: lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A kormányfő Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel a minisztérium vezetésére – tette hozzá a szóvivő.

A miniszterelnöki szóvivő emlékeztetett, hogy Réthelyi Mikló már 2010-ben bejelentette: a miniszteri posztról a ciklus félidejében le fog mondani. Szijjártó Péter leszögezte: a változás ellenére egyetlen terület sem fog elkerülni a Nemzetierőforrás-minisztériumtól, illetve a kormányzati szerkezetet sem fogják átalakítani, hiszen az sikeresen működik.

Szijjártó Péter a minisztercserét immár „parlamenti technikai kérdésnek” tekinti, mivel az új miniszterjelöltnek különböző bizottsági meghallgatásokon kell majd átesnie. A szóvivő kérdésre válaszolva arról is beszámolt: Orbán Viktor hozott döntéseket a kormányátalakításról, azonban a nyilvánosságot csupán azok véglegesítése után fogják tájékoztatni azokról. A bejelentés helyszínét az indokolja, hogy Orbán Viktor és egy magyar kormányzati-üzleti delegáció kétnapos látogatáson vesz részt a kazah fővárosban.

A miniszterelnök válaszlevélben mondott köszönetet Réthelyi Miklós munkájáért. „Sajnálom, hogy nem tudtam Önt rábírni arra, hogy a 2010 májusában két évre kötött megállapodásunkat meghosszabbítsa, és így továbbra is megtiszteljen azzal, hogy munkatársa lehessek. A szempontjait és megfontolásait ugyanakkor tudomásul veszem. Lemondását elfogadom” – olvasható a dokumentumban.