Jump to content

Görögország miatt nőnek a CDS-felárak

2012. 05. 09. 00:00

Egy nap alatt tíz bázisponttal nőtt meg a magyar CDS-árazás - az uniószerte tapasztalható drágulás hátterében a bizonytalan görög helyzet állhat.

A CMA DataVision, a legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató információi alapján a görögországi választások utáni bizonytalan helyzet negatívan hatott Magyarország, illetve más központi uniós és perifériális gazdaságok CDS-árazására.

A megváltozó politikai környezet hatására egyrészt szignifikánsan megnőttek az államadósság-törlesztési kockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazásai – a magyar határidős biztosítási csereügyletek középárfolyama 518 pont körül mozgott a szerdai jegyzésben, míg az előző esti záróérték 508,5 bázispont volt. A magyar CDS-felár az idei évben éppen a múlt héten került először 500 bázispont alá.

A szardai nap során kialakult 518 bázispontos magyar CDS-felár azt jelenti, hogy a londoni jegyzésben jelenleg egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 518 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat. A magyar CDS-kontraktusok középárfolyama egy kereskedési nap alatt így 10 ezer euróval nőtt meg. Fontos megjegyezni mindazonáltal, hogy az év elejéhez képest 230 ezer eurós árcsökkenésről beszélhetünk, hiszen a felár mértéke idén januárban, az első kereskedési héten még 750 bázispont felettö rekordon járt.