Jump to content

"Az euróövezet Görögország kilépését is túlélné”

2012. 05. 11. 00:00

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteken megjelent lapinterjúban leszögezte: az eurózóna Görögország esetleges kiválása után is működőképes maradna, meg tudna birkózni a távozás következményeivel.

A politikus úgy véli, hogy egyetlen államra sem lehet rákényszeríteni az euróövezeti tagságot, ezen kívül pedig téves feltételezésnek tartja, „hogy nem tudnánk reagálni hirtelen bekövetkező, előre nem látott eseményekre”. Schäuble ezt azzal indokolja, hogy az közös valutával rendelkező övezet sokat tanult az elmúlt két év eseményeiből, illetve védekező mechanizmusokat is sikerült kifejlesztenie. „Csökkent a más euróövezeti tagállamokat fenyegető fertőzésveszély és ellenállóbb lett az övezet egésze” – magyarázza a német pénzügyminiszer.

A német kormány tagja ugyanakkor kijelentette: „senki sem fenyeget senkit, de őszintén, tisztességesen és nyíltan meg kell mondani görög barátainknak és partnereinknek, hogy nincs más út, csak az, amelyről megállapodtunk”. Schäuble szerint Görögország kizárólag a reformok útján képes elérni a gazdaság gyógyulását, illetve a stabilitás kialakulását. Ez nagy tehertétel a görög társadalom számára, viszont „Európa országai és a magánhitelezők rendkívül messze menő engedményeket tettek” és nagy kockázatokat is vállaltak – tette hozzá.

A Rheinische Post című lapban megjelent interjúban Schäuble úgy vélekedik: „Görögországnak meg kell érteni, hogy ezért cserébe teljesítenie kell kötelezettségeit”. Ehhez hasonló gondolatokat fogalmazott meg Michael Kemmer, a német bankszövetség elnöke is – az érdekképviseleti vezető a Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva arról beszélt: : Görögország esetleges kilépésének „közvetlen hatásai korlátozottak lennének”, és az övezet hosszabb távon is „fel tudná dolgozni” a szakítást a görögökkel.