Jump to content

Mennyire ért a pénzügyekhez a magyar?

2012. 05. 29. 00:00

Válság ide, válság oda, a magyar lakosság nem figyel jobban a pénzügyeire, gyakorlatilag semmivel sem gondolkodik tudatosabban a pénzügyekről, mint 2008 szeptembere előtt – derül ki a Gfk Hungária kutatóintézet nemrég készített felméréséből.

A kutatás alapvetően azt vizsgálta, hogy hogyan alakult a magyar lakosság körében a pénzügyi tudatosság, jobban figyelnek-e a pénzügyeikre a magyarok, jobban végiggondolják-e a pénzügyi döntéseik következményét, és jobban utánajárnak-e a döntéseik következményeinek, mint korábban. A felmérésből kiderült, hogy annak ellenére, hogy a közhangulat meglehetősen bankár- és bankellenes, 2008 óta csupán 3 százalékkal nőtt azok aránya, akik nem hisznek a pénzügyi szektor ezen képviselőinek hitelességében. Szám szerint míg 2008-ban a megkérdezettek 48 százaléka mondta azt, hogy hisz a bankároknak, 2011 végén csak a 45 százalékuk vélekedett hasonlóan. Jóval jelentősebb mértékben nőtt azonban azoknak az aránya, akik – ha tehetnék – egyetlen banknak sem lennének az ügyfelei. A bankok elől elzárkózók aránya 2008-ban még 29 százalék volt, 2011-re ez a szám elérte a 34 százalékot.

A számok azt mutatják, hogy a bankokban és a bankárokban a magyar lakosságnak egy jelentős része nem hisz. Ha ez így van, mit tehetünk mást, mint hogy a magunk kezébe vesszük az irányítást, és magunkat képezzük a pénzügyek terén. Így, amikor döntési helyzetbe kerülünk – például, el kell határoznunk, hogy mennyi pénzt tegyünk félre, mibe fektessük be a megtakarításunkat, vagy hogy szükség esetén honnan, milyen kölcsönt vegyünk fel, és hogyan lábaljunk ki a nehéz helyzetből – a számunkra legjobb döntést tudjuk meghozni. Ennek ellenére a számok nem azt mutatják, hogy a magyarok a saját pénzügyeik területén tapasztalható hiányosságaik pótlásával igyekeznének megoldani a problémát. A Gfk felmérése szerint ugyanis a magyar lakosság 41 százaléka saját maga sem hiszi azt, hogy jól informált lenne pénzügyekben. Vagyis a magyar lakosok majdnem fele nincs megelégedve a pénzügyi jártasságával, tudja, hogy komoly hiányosságai vannak ezen a területen.

Mindenkinek érdemes lenne feltennie magában a kérdést: vajon mennyire jártas a pénzügyekben? A válasz gyakran nagyon relatív, számos tényezőtől függ: lehet, hogy valaki a befektetések, vagy a megtakarítások területén jártas, de a hitellel kapcsolatos kérdésekben bizonytalan.

Ha Ön sem biztos abban, hogy a pénzügyi területen rendelkezik-e a szükséges információkkal, oldalunkon lemérheti tudását! A pénzügyi intelligencia teszt segítségével minden fontosabb pénzügyi területen számot vethet, az eredményről pedig a Facebook segítségével az ismerőseinek is elbüszkélkedhet.





Fotó: FreeDigitalPhotos.net