Jump to content

Energiahatékonyság: jobb, mint a bankbetét?

2012. 05. 30. 00:00

Gyorsan megtérül, és hosszú távon is nyereségünk származik belőle: ez nem egy új pénzügyi eszköz leírása, hanem csupán a lakásunk energiahatékonysági felújításának néhány előnye. Amellett, hogy ezáltal környezettudatosabbá válunk, még anyagilag is jól jövünk ki a beruházásból. Megmutatjuk, hogyan!

Általában az a kép él bennünk, hogy „zöldnek” lenni drága, ez ugyanis nem csak odafigyelést igényel, hanem plusz beruházásokat, és extra költségeket, aminek a hasznát legjobb esetben is csak unokáink élvezhetik majd. Pedig ez nem feltétlenül van így, hiszen az ingatlanunk energiahatékonyságának növelése gyors megtérülést eredményez.

A leggyakoribb módszer a falak, illetve a tető hőszigetelése, amely együttesen jelenlegi árakon számolva egy átlagos családi ház esetében könnyedén eléri a félmillió forintot. Ez hatalmas kiadást jelent a legtöbb család számára, de ha elő tudjuk teremteni a pénzt, akkor ez egy nagyon hamar megtérülő befektetést eredményez. A 12-16 centiméter vastag szigetelés esetén az éves fűtési költségekből több mint 100 ezer forintot spórolhatunk, vagyis egy rövid fejszámolás után azt látjuk, hogy a beruházás körülbelül 5 év alatt visszahozza az árát, az utána következő esztendők pedig tisztán ekkora nyereséget hoznak. Persze ha a tető hőszigetelésére nem futja, akkor már 250 ezer forint körüli összegért burkolhatjuk házunkat, de így természetesen a megtérülési idő hosszabb. Ami viszont rövidítheti ezt a periódust, az a gázárak emelkedése, hiszen ebben az esetben drágább energiát nem fogyasztunk el. Márpedig erre az elmúlt évek tapasztalatai alapján komoly esély van a következő telek során.

Van azonban ennél egyszerűbb beruházás is, amellyel ugyancsak energiaköltségeinket csökkenthetjük. Ha megfelelő árnyékolókat szerelünk fel az ablakokhoz, nyáron rengeteget spórolhatunk, hiszen jóval kevesebbszer kell a légkondi távirányítója után nyúlnunk. Egy-egy ilyen eszköz felszerelése pedig pár tízezer forintnál nem kerül többe, de ha közben a hűtőberendezésünket okosan használjuk, igazán megéri.

Nem azonnal érzékelhető haszna az energiahatékonysági beruházásoknak az, hogy ezzel növekszik a lakások értéke. Amennyiben megcsináltatjuk az ingatlan energiatanúsítványát, meglehetősen előkelő kategóriába kerül majd a lakás, ami az esetleges eladásnál még jól jöhet, ha feljebb akarjuk srófolni az árat.

Persze az energiahatékonyság javítása nem csak pénzügyi haszonnal jár: ezzel ugyanis jó példát mutatunk gyermekeinknek a takarékoskodásban, hogy később, amikor maguk vezetnek háztartást, tudják, hol lehet visszafogni a költségeiket.




Fotó: FreeDigitalPhotos.net