Jump to content

Cséfalvay: Bátorító az Európai Bizottság értékelése

2012. 05. 31. 00:00

A magyar gazdaságpolitikára nézve nagyon bátorítóak az Európai Bizottságnak a magyar programokkal kapcsolatban közzétett értékelései, beleértve a kohéziós pénzek felfüggesztésének visszavonásával kapcsolatos döntést – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A magyar gazdaságpolitikára nézve nagyon bátorítónak nevezte Cséfalvay Zoltán csütörtökön az Európai Bizottságnak a magyar programokkal kapcsolatban előző nap közzétett értékeléseit, beleértve a kohéziós pénzek felfüggesztésének visszavonásával kapcsolatos döntést. A bizottsági értékelések azt jelzik, hogy Magyarország jó pályán van - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Brüsszelben. A jelentés megerősítette, hogy az ország képes tartani a deficitcélokat, és az adósság is csökkenő pályára került, ez pedig lehetővé teszi, hogy a növekedés feltételei megteremtődjenek - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy miközben a gazdaságot sikerült stabilizálni, végbementek azok a reformok is, amelyek szükségesek a versenyképesség erősítéséhez.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben személyesen ismertette az uniós tagországok gazdaságáról készített állapotfelmérés főbb tanulságait. Ő jelentette be, hogy a testület indítványozza: oldják fel azt a korábbi uniós döntést, amely Magyarország vonatkozásában a kohéziós támogatási összegek folyósításának jövő évtől bevezetendő, részleges felfüggesztését helyezte kilátásba. Barroso ezt azzal indokolta, hogy Magyarország immár hatékony lépéseket tett a túlzott költségvetési hiány ellen.

Olli Rehn pénzügyi biztos mindazonáltal Magyarországot is felsorolta azon uniós tagországok között, ahol az Európai Bizottság súlyos makrogazdasági egyensúlyhiányt tapasztal. Erre reagálva Cséfalvay Zoltán leszögezte: stabil államháztartás nélkül nem lehet növekedés, és a növekedés azon is múlik, hogy a stabilitás mellett végbemennek-e a szükséges reformok. Hozzátette: a politikát úgy kell kialakítani, hogy a stabilitás és növekedés mellett harmadik elemként a piaci bizalom irányába is el tudjon mozdulni.

Kérdésre válaszolva az államtitkár azt is közölte: amit a bizottság bejelentett, azt is jelenti, hogy Magyarország technikailag már idén kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. Hozzátette ugyanakkor: jogilag ezt a döntést Brüsszelben csak jövőre tudják meghozni, a végleges idei számok ismeretében.