Jump to content

Nem tudatosak pénzügyileg a fiatalok

2012. 05. 31. 00:00

A csütörtöki Napi Gazdaság szerint a 22 éves fiatalok számára gondot okoz az alapvető pénzügyek áttekintése is.

Még mindig számos fiatalnak okoznak problémát az alapvető pénzügyek: noha ma már minden 22 évesnek van saját bankszámlája, 52 százalékuk nem tudja megmondani, hogy van-e számlavezetési díj, 66 százalékuk nem használja a bankkártyát vásárlásra, 38 százalékuk pedig tévesen azt hiszi, hogy a kártyás vásárlásnak külön díja van - írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

A lapnak a kérdéssel foglalkozó, A fiatalok és a pénz című konferenciáján elhangzott az is, hogy bár gazdasági nevelés korábban is létezett, az új Nemzeti Alaptantervben hangsúlyosabban jelenik majd meg.

Az OECD 14 országra kiterjedő felmérése alapján egyébként a magyarok pénzügyi alapismeretei átlagon felüliek, hiszen a megkérdezettek 61 százaléka helyes választ adott egy egyszerű kamatszámításra, 46 százalék pedig a kamatos kamatot is jól számolta ki. A magyarok 57 százaléka szerint érdemes hosszabb távra megtakarítani, tényleges tartalékokkal azonban csak a válaszadók 27 százaléka rendelkezik, a pénzügyi termékeket pedig csak alig több mint harmaduk hasonlította össze a felmérés szerint - írta a lap.