Jump to content

6 hiba, amit ne kövess el, ha albérletet keresel

2012. 06. 01. 00:00

Megkaptad életed első munkáját, de nem abban a városban, ahol a szüleid és ahol eddig Te is éltél? Pénzed még nincs saját lakásra? Laknod ilyenkor is kell valahol. Nincs más megoldás, marad az albérlet. Ám ha eddig még sohasem laktál albérletben, sok olyan buktatóval kell szembenézned, amely megnehezítheti a mindennapi életedet. Lássuk, melyek azok a tipikus hibák, amelyeket sokan elkövetnek, és amelyeket jobb, ha megpróbálsz elkerülni!

1. Az egyik legfontosabb dolog albérletkereséskor, hogy tudd, pontosan mennyi pénzed van, és hogy mennyi pénzt tudsz havonta albérletre szánni. Az előre meghatározott keretedet soha ne lépd túl, vagyis ne válassz olyan albérletet, amelyet nem tudsz megfizetni. Ha túl nagy lábon élsz, könnyen előfordulhat, hogy néhány hónap után tartozásod halmozódik fel, amelyet később nagyon nehéz visszafizetned. Ráadásul a lakás tulajdonosával is konfliktusba kerülhetsz, és akár az is előfordulhat, hogy időközben új albérlet után kell nézned.

2. A lakás tulajdonosával való személyes találkozó nélkül sohase vegyél ki albérletet! Sok csaló létezik, és egy olyan komoly döntésnél, mint az albérletválasztás, feltétlenül találkoznod kell személyesen a bérbeadóval.

3. Ne bízz a lakástulajdonos jóindulatában. Tisztázd előre pontosan, hogy milyen feltételekkel költözhetsz, milyen kötelezettségeid vannak Neked, és milyenek a tulajdonosnak. Előfordulhat, hogy az időközben felmerülő problémákat, meghibásodásokat a lakás tulajdonosa veled szeretné megfizettetni, ám annak meghibásodásáról nem is te tehetsz.

4. Ne hagyd az utolsó percre az albérletkeresést! Lehet, hogy szerencséd lesz, és az első albérlet, amelyet megnézel ideális lesz a számodra, de sokkal valószínűbb, hogy akár öt-tíz albérletet is meg kell nézned, mielőtt választani tudnál. Ha az utolsó percre hagyod a keresést, könnyen előfordulhat, hogy mások elkapkodják a jó helyeket, neked pedig egy drága, és nem túl fényes lakással kell beérned.

5. Amikor albérletet keresel, tervezz minimum egy évre, ne vigasztald magad azzal, hogy néhány hónapra ez is megteszi! A költözés pénz- és időigényes folyamat, amelyet megspórolhatsz akkor, ha időben gondolsz a jövődre is.

6. Ne költözz a város túlsó felébe! Ha már ismered a leendő munkahelyed pontos címét, keress albérletet a környékén! Ha albérletben laksz, megvan az az előnyöd, hogy mobilis vagy, és te magad választhatod meg, hogy melyik környéken szeretnél lakni. A közlekedés nem olcsó mulatság, havonta sok pénzt kell rááldozni, ám mindezt megspórolhatod, ha a munkahelyed közelébe költözöl. Előfordulhat, hogy az a pénz, amit egy távolabb lévő olcsó albérleten megspórolsz, a közlekedéssel el is veszíted.





Fotó: FreeDigitalPhotos.net