Jump to content

Felülvizsgálta román projektjeit az E-Star

2012. 06. 04. 00:00

A Romániában távfűtési rendszereket üzemeltető E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. felülvizsgálta a szomszédos országban indított projektjeit és döntött a zilahi befektetés megszüntetéséről, Marosvásárhelyen szintén kilátásba helyezte az önkormányzattal kötött koncessziós szerződés felmondását, Gyergyószentmiklóson viszont további fejlesztésre készül.

A társaság hétfői közleménye szerint - amely a Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható - a zilahi projekt gazdaságossá tételére nincs mód, miután az ottani önkormányzat visszautasította az E-Star erre vonatkozó javaslatait. A társaság a zilahi operáció teljes leépítését követően a szerződést felmondja, illetve az önkormányzat részére értékesíti azt. Az ipari zóna energetikai projektjeivel kapcsolatban az E-Star továbbra is tárgyalásokat folytat.

A társaság marosvásárhelyi leányvállalata, az E-Star Mures Energy S.A. többszöri sikertelen egyeztetést követően felszólította Marosvásárhely önkormányzatát, hogy tegyen eleget a koncessziós szerződésben vállalt kötelezettségeinek. Amennyiben a felek közti tárgyalások a felszólítást követően sem vezetnek rövid úton eredményre, az E-Star felmondja a szerződést, és azzal kapcsolatos igényeit bírósági úton érvényesíti.

A marosvásárhelyi projekten az elmúlt két évben az E-star csoport évi 1 millió eurót meghaladó veszteséget szenvedett el üzemi szinten, valamint a koncesszióért 2 millió euró díjat fizetett. Gyergyószentmiklóson további fejlesztést tervez az idén az E-Star. A társaság felmérése szerint a távfűtés fogyasztóinak csupán negyede veszi igénybe a használati melegvíz-szolgáltatást. Ennek a szolgáltatásnak a bővítésében, kivitelezésében és finanszírozásában is szerepet vállal az E-Star.