Jump to content

Idén 3 milliárd dollárt kereshetnek a légitársaságok

2012. 06. 11. 00:00

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség várakozása szerint idén már a második egymást követő évben csökkent a légitársaságok összesített nyeresége, amely 2012-be várhatóan hárommilliárd dollár lesz.

A profitcsökkenés oka részben a továbbra is magas olajár, továbbá az ágazaton belüli egyre nagyobb árverseny. A 240 céget tömörítő IATA hétfőn közölt előrejelzése szerint az ágazat nyeresége 3 milliárd dollár lesz. Ez megegyezik a szervezet márciusi várakozásával, amikor rontott a decemberben becsült 3,5 milliárd dollárról.

Az idei évre várt profit kevesebb mint a fele a tavalyi 7,9 milliárd dollárnak, és jóval elmarad a 2010. évi 15,8 milliárd dollártól. A genfi székhelyű szervezet egy korábbi előrejelzésében úgy vélte, hogy akár 5,3 milliárd dollárt meghaladó veszteséggel is zárhatják a folyó évet a légitársaságok, ha a nyersolaj ára hordónként 150 dollárra emelkedne, részben Irán és a Nyugat közötti feszültség növekedése miatt.

Kevéssel 6 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára - a március eleje óta legnagyobb, egyetlen napon belül 2,2 százalékos emelkedéssel - 101,61 dolláron állt.