Jump to content

Eltartási szerződés: ha egyedül maradtál

2012. 06. 12. 00:00

Az élet néha kegyetlen: lehet egy házaspár szerencsés, és hosszú évtizedekig élhetnek együtt, de az is megtörténhet, hogy az egyik fél sajnos jóval hamarabb hal meg, mint a házastársa. Mit tehet az, aki idős korára egyedül marad, és a gyermekei segítségére sem számíthat? Kérhet segítséget egy idősotthontól, vagy megpróbálhat maga találni egy olyan embert, aki vállalja, hogy a háza vagy lakása tulajdonjogáért cserébe élete végéig gondoskodik róla, és ápolja őt.

Aköznyelvben eltartási szerződésként, a jogi nyelvben tartási szerződésként létező szerződésforma lehetőséget biztosít arra, hogy az ideális esetben mindkét fél számára előnyös viszonyt legálissá tegyék. A szerződésben az eltartó vállalja, hogy gondoskodik az eltartott étkezéséről, a lakás rendben tartásáról, betegség esetén az idős ember kezeltetéséről és halála után a méltó temetéséről. Mindezért cserébe az eltartott garantálja, hogy a tulajdonában lévő lakás/ház használati vagy tulajdonjogát átruházza az eltartóra. A szerződést írásban kell megkötni, és egészen az idős ember haláláig érvényben marad. A szerződés aláírása után az átruházást az ingatlan tulajdoni lapjára is bevezetik.


Az eltartási szerződés ugyan mindkét fél számára jár előnyökkel, mégsem minden esetben nevezhető egyszerű megoldásnak. Az eltartó számára nagy felelősséget jelenthet egy idős ember ápolása, az eltartottnak pedig be kell fogadnia a házába egy idegent, és alkalmazkodnia kell hozzá. A helyzetet súlyosbítja az az alapvető ellentét is, amely az eltartó és az eltartott között feszül, ráadásul az, hogy a szerződéssel valójában ki jár jól, csak évekkel később derül ki.


Mi történik akkor, ha a szerződés megköttetett, de kiderül, hogy a két ember nem képes együtt élni? Az eltartási szerződést közös megegyezéssel életjáradéki szerződéssé át lehet alakítani. Ez utóbbi abban tér el az eltartási szerződéstől, hogy az ellátást az eltartó nem természetben biztosítja, hanem pénzben, vagyis egy előre meghatározott életjáradékot biztosít az idős embernek, így nem szükséges a két félnek egy közös házban laknia.


Az eltartási szerződést meg is lehet szüntetni. Az eltartó kérheti a szerződés felbontását, ha annyira elszegényedik, hogy nem képes tovább gondoskodni az eltartottról. Ugyanúgy az eltartott is kezdeményezheti a szerződés felbontását, ebben az esetben azonban meg kell fizetnie az addigi ellátás minden költségét. Azt tudni kell, hogy nem köthető eltartási szerződés abban az esetben, ha az eltartott rövid időn belül biztosan elhalálozik. Ha mégis megköttetik a szerződés, azt a bíróság utólag semmisnek nyilváníthatja.


Fotó: FreeDigitalPhotos