EU-Kína együttműködés a biztonságosabb élelmiszerekért
Brüsszel igyekszik tartani az európai agrártermékek kínai exportjának gyorsuló ütemét, s ennek érdekében együttműködést ajánl Kínának az élelmiszerbiztonság, az organikus élelmiszerek kereskedelmének elősegítésében – derült ki Dacian Ciolos, az EU mezőgazdasági biztosának pekingi tájékoztatásából.
2011-ben a mezőgazdasági termékeke exportja az unióból a kelet-ázsiai országba elérte a 105 milliárd eurót, ami megegyezik az Egyesült Államok Kínába irányuló exportjával. Az agrárimportot tekintve Kína és Hongkong az EU harmadik legnagyobb áruforrása. Tavaly 2,5 milliárd euró volt a vásárlások értéke.
Dacian Ciolos kedden Han Csang-fu (Han Changfu) kínai mezőgazdasági miniszterrel olyan tervben állapodott meg, amely kiterjed az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi, vidékfejlesztési és az éghajlatváltozással összefüggő területekre is. Az unió együttműködést ajánlott a környezetbarát technológiák elterjesztésében, s például szívesen adna el mezőgazdasági gépeket is.
A tárgyalásokon szóba került az Európából származó marhahús importtilalmának feloldása. Erről Ciolos annyit mondott, hogy a kergemarhakór miatt elrendelt korlátozás enyhítésére hajlandóságot mutattak a partnerei „egyes kategóriákban”. Ugyanakkor felvetették a baromfihús Európába történő exportját akadályozó rendelkezések felszabadítását.