Jump to content

10 tipp, hogy ne bukj sokat a tőzsdén

2012. 06. 13. 00:00

Tőzsdézni izgalmas dolog, különösen akkor, ha sikerélmény is párosul hozzá. A sikereknek azonban akkor tudunk igazán örülni, ha azt nem előzte meg komoly mértékű veszteség. Márpedig utóbbira igen könnyen kínálkozik esély, nem csak a kezdők számára. 10 tippet mutatunk, ami segíthet a bukások elkerülésében!

1. Ne légy mohó!

Nem lehet minden részvényvásárlásod „a tuti üzlet”, és csak elvétve akad olyan, hogy a befektető az optimális helyzetben veszi meg, majd adja el a papírokat. Örülj a nyereségnek, de ne akarj a végletekig kivárni, mert a folyamatok hamar visszafordulhatnak!

2. Tarts ki az elveid mellett!

Mielőtt belevágnál a tőzsdézésbe, állíts fel magadnak alapszabályokat, amelyekhez minden körülmények között ragaszkodsz! Ilyen például az, hogy legfeljebb hány százalékos veszteséget engedélyezel az árfolyamnak, mielőtt eladnád a papírt.

3. Nem kötelező részvényt tartani!

Ne érezd magad kötéskényszer alatt! Ha nem találsz egy ideig olyan lehetőséget, amiben valóban hiszel, inkább pihentesd a pénzed, minthogy beleszaladj egy komolyabb veszteségbe a rossz piaci hangulat miatt.

4. Vezess naplót!

Vezesd egy táblázatban, hogy mit, mikor és mennyiért vettél, illetve adtál el. Ez egyrészt segít átlátni a tőzsdére szánt költségvetésedet, másrészt pedig megmutatja, hol hibáztál.

5. Ne akarj okosabb lenni!

Kezdőként nem szerencsés a részvénypiaci trendekkel szembe menni. Az árfolyamok nem véletlenül mozognak úgy, ahogy!

6. Ne ijedj meg!

Természetes, hogy az ember fél a pénze elvesztésétől. De ha azonnal kiszállsz egy részvényből, amint negatívba fordul, valószínűleg sosem lesz nyereséged. Csak nyomatékosítjuk: tartsd magad a stratégiádhoz, ne hagyd, hogy az érzelmeid eltántorítsanak attól!

7. Kérj tanácsot!

Nem szégyen tanácsot kérni. Fordulhatsz brókerhez, akivel konzultálhatsz a tervezett döntésedről, de ha inkább magad ura lennél, nem árt különböző fórumokról néhány, a tiédtől eltérő álláspontot is begyűjteni a mérlegelés érdekében.

8. Csak ismerős terepen játssz!

Ne vegyél olyan eszközt, amelynek nem vagy tisztában a működésével! A tőzsdén ma már számos, meglehetősen bonyolult konstrukció létezik, amelyek könnyen kifoghatnak a felkészületleneken.

9. Ne akarj túlnyújtózni!

A piac számos olyan terméket kínál, amely a te pénzedet megtöbbszörözve fektet be különböző eszközökbe (tőkeáttétel). Bár ezek nagy haszonnal kecsegtetnek, de kedvezőtlen viszonyok között szinte azonnal elégethetik a tőzsdére szánt vagyonodat.

10. Kövesd a híreket!

A piac nagymesterei is ezt teszik, te miért ne tennéd? A gazdasági hírek a legtöbb esetben fogódzót nyújtanak a kereskedéshez.




Fotó: FreeDigitalPhotos