Jump to content

Még sokan nem takarítanak meg, akik megtehetnék

2012. 06. 14. 00:00

Azt gondolhatnánk, hogy válsághelyzetben, szorult anyagi körülmények között, aki csak teheti, minden szabad forintját félreteszi, mert nem tudhatja, hogy az egyébként talán nem túl sok pénz egy félévvel-évvel később nem válik-e létfontosságúvá, és talán nem ez a pénz menti-e meg a jövőjét.

Igaz, közhelynek számít, de tény: manapság senkinek sem biztos a munkahelye. Ha pedig ez egy általános, gyakorlatilag mindenkit érintő probléma, akkor annak orvoslása is mindenkinél hasonlóan kellene, hogy működjön. És hogyan is lehetne jobban orvosolni a problémát, mint, hogy ameddig van munkahelyünk és fizetésünk, megpróbálunk minél többet félretenni, hogy amikor szükség lesz rá, tudjunk miből élni, és az új munkahely megtalálásáig tudjuk finanszírozni a kiadásainkat.

Ennek tudatában igazán meglepő lehet a tény, hogy közel négy évvel a gazdasági válság kirobbanása után még sokan vannak olyanok, akik ugyan megtehetnék, hogy a fizetésük egy részét félreteszik, mégis úgy döntenek, hogy inkább felélik azt. A tény azonban az, hogy a magyar társadalom egyharmada, vagyis a munkavállalók egy jelentős része annak ellenére, hogy megtehetné, még mindig nem érzi a kényszert arra, hogy megtakarítson, és gondoljon a saját és gyermekei jövőjére. Talán még rémisztőbb az a tény, hogy a magyarok 63 százalékának nincs legalább három hónapra elegendő pénztartaléka.

Hogy miért dönt még mindig annyi ember az anyagi javak azonnali felélése mellett? Egyesek szerint azért, mert a legtöbb emberben az a régi hit él tovább, amely szerint megtakarításuk csakis a gazdagoknak lehet, de neki nem. Eszerint a megtakarítás olyan luxus lenne, amelyet az átlagember nem engedhet meg magának.

A valóságban azonban ez éppen fordítva van: akinek kevés a pénze és nem biztos az állása, annak van a legnagyobb szüksége arra, hogy legyen megtakarítása, legalább néhány hónapra elegendő pénze, hogy akkor, ha bekövetkezik a baj, és elveszíti a munkahelyét, meg tudjon élni valahogy. Innen nézve tehát nemhogy nem kiváltság, de a kiskeresetű emberek számára kötelező feladatnak tűnik a megtakarítás.

A megtakarítás szó hallatán talán sokan milliós, sőt, tízmilliós számlákra, elegáns bankokra és milliós befektetésekre gondolnak, pedig egy egyszerű, havi néhány ezer forintos életbiztosítással, lakás- vagy nyugdíjelőtakarékossági számlával is biztosítani lehet a szükséges átmeneti tartalékot.




Fotó: FreeDigitalPhotos