Jump to content

5 +1 tanács, ha kiadod a nyaralódat

2012. 06. 15. 00:00

Felemelő érzés, ha az ember a saját Balaton-parti nyaralójában töltheti a nyár jelentős részét. Az üdülőházat pedig a kihasználatlan heteken bérbe is lehet adni. Utóbbi azonban első alkalommal meglehetősen sok nehézséggel jár, és komoly odafigyelést igényel, ha a lehető legnagyobb mértékben be akarjuk biztosítani magunkat. Ehhez mutatunk néhány ötletet!

1. Írj részletes szerződést!

Ez az egyik legfontosabb elem, ha kiadod a nyaralódat, akár csak egy hétre is. A szerződésben nem csak azt kell leszögezni, hogy mennyiért és mennyi időre adod bérbe a házat, hanem azt is, hogy hányan tartózkodnak majd benne. Ennek azért van jelentősége, mert gyakran ugyan csak egy-két bérbevevővel állunk kapcsolatban, de egyáltalán nem mindegy, hogy végül hányan használják majd az épületet. De fontos azt is kikötni, hogy az okozott károkért a felelősség a vendégeket terheli.

2. Szólj a szomszédnak!

Ezt nem csak azért szükséges megtenni, hogy legyen aki informál, ha esetleg valami baj történne a nyaraló val a kiadás ideje alatt. Ha tartósan a nyaralónk mellett lakó szomszéd látja, hogy jó néhány idegen lepte el házunkat, minden bizonnyal a rendőrséghez fordul, amennyiben nem informáljuk előre a várható társaságról.

3. Kérj kauciót!

Ha szállodában nyaralunk, akkor előre kell fizetni a szobáért, így teljesen normális, ha a nyaralónkért is előre kérjük a pénzt. Ezen felül érdemes valamekkora kauciót is kérni, ami az esetlegesen felmerülő károk fedezésére szolgál. Ha nem történik ilyen, akkor természetesen ezt az összeget maradéktalanul vissza kell adni a bérlőknek azonnal a nyaralónkban töltött idő után. Bár lehet, hogy van, akit elriasztanak ezek az óvintézkedések, de egyrészt az ördög nem alszik, másrészt a kaució arra ösztönzi a bérbe vevőt, hogy vigyázzon a házunkra.

4. Személyesen add át a nyaralót!

Ha meg tudod oldani, mindenképpen személyesen add oda a kulcsokat a bérlőknek, és mutasd meg nekik a házat. Ezáltal egyrészt megismered azokat, akik kiveszik a nyaralót, másrészt pedig elismervényt lehet írni annak állapotáról. Így ugyanis könnyedén megállapítható, hogy a felmerülő kár valójában a bérlők hibája-e vagy sem. Ez az intézkedés mindkét felet védi!

5. Köss biztosítást!

Egy nyaraló télen a betörők Eldorádója, a biztosítással azonban anyagilag fedezheted az esetleges veszteségeidet. Az ilyen bűncselekmények azonban nyáron sem ritkák, főleg, ha a bérlők a nyaraló elhagyásakor netán elfelejtik bezárni az ablakokat...

+1. Ne felejtsd el bevallani!

A nyaraló kiadásából származó bevétel adóköteles! Ugyan a bérbeadáskor nincs bejelentenivalónk az adóhatóság felé, ám a bevallásban fel kell tüntetnünk az innen származó pénzt és adóznunk kell utána.





Fotó: FreeDigitalPhotos