Jump to content

Megszűnhet a TV2 és az RTL KLUB

2012. 06. 17. 00:00

Beszüntetheti a TV2 és az RTL KLUB július 9-től a földfelszíni analóg sugárzását. Ekkor jár le ugyanis a két csatorna 2007-ben az ORTT-nél öt évre mehosszabbított szerződése.

Elképzelhető, hogy nem hosszabbítják szerződésüket a legnagyobb kereskedelmi csatornák. A háztartások többségében azonban ez nem jelentene gondot, mivel a tévénézők többsége valamilyen digitális formában fogták a csatornákat. A Nielsen és NRC piackutatók szerint a lakosság kevesebb, mint 20 százaléka lehet csupán érintett az analóg sugárzás megszűnésében.

Ebbe a csoportba főként vidéki, alacsony keresetű és gyengén iskolázott lakosok tartoznak. A TV2 és az RTL KLUB számára a legfőbb célközönség a városi jól kereső 18-40 éve közöttiek. Nem biztos tehát, hogy akkora veszteséget jelentene bármelyik csatornának az amúgy költséges analóg sugárzás megszűnése. Ha ez a két csatorna eltűnne az analóg kínálatból, akkor itt már csak az m1 maradna, mint nézhető tévéadó

Sokakat kényszerítene az adók megszűnése a digitális átállásra. Digitális jel fogadására alkalmas tévét vagy dekódolót viszont sokan nem engedhetnek meg maguknak, kérdéses lehet, mennyien maradnak egyetlen információforrással. A hírek szerint zajlik a tárgyalás a két kereskedelmi csatornával a műsorszórási engedélyek meghosszabbításáról.

Az Európai Unió 2015-ben határozta meg az analóg tévészórás végleges megszűnését. Ez után már csak digitális adás vételére is alkalmas készülékkel lehet elérni még a közszolgálati csatornát is. Az analóg kínálathoz képest jóval több csatorna műsora érhető el ingyen a digitális MindigTV kínálatában, ráadásul jobb minőségben. A legmodernebb technológia alkalmazásával pedig akár nagyfelbontású (HD) adások is foghatók.