Jump to content

Az eurócsoporthoz való túl gyors csatlakozás katasztrófához vezet

2012. 06. 18. 00:00

Orbán Viktor szerint a kormány levonta a szükséges következtetéseket a déli államok válságából. A bécsi Die Pressenek adott interjújában a miniszterelnök kifejtette azt is, hogy Magyarországnak nem hitelre van szüksége az IMF-től.

A lap szerint Magyarország nem képes államadósságát refinanszírozni. Orbán Viktor szerint ugyanakkor képesek vagyunk IMF hitel nélkül finanszírozni az államot. „A kérdés az, hogy milyen áron. Még mindig a pénzpiacokon vagyunk és nem is akarjuk elhagyni″ - fogalmaz a miniszterelnök.

A magas kamatok kérdésére a miniszterelnök úgy reagált, hogy a legújabb költségvetésbe már beletervezték ezeket, így a következő évet is képes kibírni az ország. A pénzpiacokon Görögország, Spanyolország, Olaszország miatt azonban turbulenciák alakulhatnak ki. Az IMFr-e azért van szükség, hogy egy ilyen legrosszabb forgatókönyv esetén védőhálót nyújtson Magyarországnak. Az esetleges valutaalapi hitel azt segítené elő, hogy az ország irányadó kamatlábai csökkenjenek.

Orbán Viktor szerint Európa egyik legnagyobb előnye a sokszínűsége. A szuverenitáshoz kötődő jogok feladásakor óvatosnak kell lenni, ebből a szempontból kulcsfontosságú az euróövezetbe történő belépés kérdése. A miniszterelnök szerint Magyarország csak akkor csatlakozik az eurózónához, ha már „teljesen készen áll. Egyelőre nem tudni, hogyan vészeli át az euróövezet a jelenlegi válságot, és hogy belül lesz-e jobb, vagy kívül.″